Sberbank pokrenuo postupke protiv Jamnice u Sloveniji i Srbiji

17.08.2017. 14:17 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Sberbank pokrenuo postupke protiv Jamnice u Sloveniji i Srbiji

Sberbank Ljubljana je pokrenula protiv Jamnice dva izvršna postupka, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okružnim sudom u Ljubljani.

Kompanija Jamnica iz sistema hrvatskog koncerna Agrokor objavila je putem Zagrebačke berze da je banka Sberbank iz Ljubljane pokrenula protiv te firme dva izvršna postupka u Sloveniji i Srbiji, dok je filijala te banke iz Zagreba pokrenula postupak u Srbiji zbog kredita za koje je Jamnica preuzela garancije, prenose agencije.

Kako se navodi u obavještenju, Sberbank Ljubljana je pokrenula protiv Jamnice dva izvršna postupka, i to pred Privrednim sudom u Beogradu i pred Okružnim sudom u Ljubljani, zbog kredita u iznosu od 3,28 miliona eura za koji je Jamnica preuzela jamstvo.

Pored toga, Sberbank Zagreb također je pokrenula izvršni postupak pred Privrednim sudom u Beogradu zbog kredita u iznosu od 34,5 miliona eura za koji je Jamnica dala garancije, prenosi Tportal.

Ovi sudski postupci pokrenuti protiv Jamnice pominju se i u mjesečnom izvještaju vanredne uprave Agrokora objavljenom prošle sedmice, u kojem se navodi kako je u proteklom periodu formalno pokrenut niz sudskih i pljenidbenih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava, kao i tri arbitražna postupka u Londonu.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 10. jula do 10. augusta, navodi se kako je postupke pljenidbe protiv Agrokora i Jamnice u Sloveniji pokrenula Sberbank Ljubljana, prema Agrokorovim udjelima u Merkatoru i poslovnom udjelu u trgovačkom društvu Jamnica mineralna voda.

"Rješenje o pljenidbi je donijeto 4. jula 2017. godine, a na isto je vanredna uprava uložila prigovor u skladu sa procesnim pravom. Nakon što je postupak vanredne uprave priznat u Sloveniji, navedeni pljenidbeni postupci su prekinuti po sili zakona...", prenosi Tportal.

Dodaje se kako postoje saznanja i da je Sberbank Ljubljana zatražila donošenje privremene mjere o zabrani otuđenja i opterećenja spomenutih poslovnih udjela, ali da pismo u vezi postupka povodom tog zahtjeva nije primljeno, te će vanredna uprava poduzeti potrebne korake ako do dostave takvih pisama dođe.

Vanredna uprava je u izvještaju objavila i da su slovenačke i hrvatske kompanije iz Sberbank grupe pokrenule izvršne postupke u Srbiji protiv Jamnice, s obzirom na udio koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu MG Mivela, kao i protiv Konzuma u pogledu udjela koji ta kompanija ima u trgovačkom društvu Idea d.o.o.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital