Svjetska banka podržava fiskalne reforme u BiH sa 74,50 miliona eura

24.03.2017. 10:11 / Izvor: Akta.ba
Svjetska banka podržava fiskalne reforme u BiH sa 74,50 miliona eura

Danas je Odbor direktora Svjetske banke odobrio zajam IBRD-a za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 74,50 miliona EUR (ekvivalent 80,00 miliona US$) za Operaciju za razvojnu politiku javnih finansija.

Danas je Odbor direktora Svjetske banke odobrio zajam IBRD-a za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 74,50 miliona EUR (ekvivalent 80,00 miliona US$) za Operaciju za razvojnu politiku javnih finansija. Ovaj će program osigurati budžetsku podršku za poticanje donošenja politika od strane vlasti u BiH, kojima bi se unaprijedile javne finansije i smanjili fiskalni pritisci u srednjoročnom periodu.  

BiH ima jedan od najvećih javnih sektora u svijetu u odnosu na obim svoje ekonomije, pri čemu rashodi generalne vlade čine skoro 44 procenta BDP-a u 2016., a javna preduzeća još više povećavaju zastupljenost javnog sektora u ekonomiji. Postoji dosta prostora za prilagođavanje veličine i povećanje efektivnosti javnog sektora. Operacija za razvojnu politiku javnih finansija pruža podršku za mjere na smanjenju javne potrošnje za čak 2,3 procenta BDP-a u srednjoročnom periodu i postavlja temelje za dalje strukturalne reforme u pravcu efektivnijeg javnog sektora.  

Reformske mjere u okviru ovog programa smanjuju rigidnosti tržišta rada i nabavke lijekova, te utiru put za pokrivanje neizmirenih obaveza i dublje strukturalne reforme na upravljanju javnim finansijama, finansiranju zdravstvenog sektora i restrukturiranju preduzeća u državnom vlasništvu. Ovaj program ima uporište u Reformskoj agendi koja predstavlja sveobuhvatan program strukturalne transformacije i podržavaju je sve vlade u BiH i svi razvojni partneri, uključujući Evropsku komisiju, Međunarodni monetarni fond i Grupaciju Svjetske banke.

"Odobreni program prepoznaje napore vlasti u BiH na postizanju održivije javne potrošnje u srednjoročnom periodu", rekla je Ellen Goldstein, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan. "Rješavanje pitanja glomaznog i neefikasnog javnog sektora je jedan od najznačajnijih aspekata Reformske agende zemlje, koja je dizajnirana da transformira ekonomiju u skladu s kriterijima Evropske Unije i da ubrza rast i otvaranje radnih mjesta."

Program ima uporište u reformama predviđenim u okviru dijela Reformske agende koji se odnosi na javne finansije, što ima za cilj osiguranje fiskalne održivosti u ambijentu oporavka ekonomskog rasta. To je i centralni dio Okvira partnerstva Grupacije Svjetske banke sa Bosnom i Hercegovinom, odobrenog u decembru 2015. Okvir predviđa oko 750 miliona US$ novih zajmova od Svjetske banke u periodu 2016-2020., u zavisnosti od obima i toka implementacije reformi.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH uključuje 11 operacija ukupne vrijednosti 497 miliona US$. Oblasti za koje se pruža podrška obuhvataju transport, zapošljavanje, energetsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu, okoliš, šumarstvo, upravljanje vodama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital