Traži se odobrenje za uvođenje prinudne uprave u GRAS-u

12.05.2017. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Traži se odobrenje za uvođenje prinudne uprave u GRAS-u

S obzirom na to da se stanje u poslovanju GRAS-a o pogoršalo i da se obaveze prema povjeriocima kontinuirano povećavaju, platežna nesposobnost Društva je nesporna činjenica.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) traži od kantonalne Skupštine odobrenje za uvođenje prinudne uprave u preduzeću GRAS, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Vlada je, naime, na današnjoj sjednici prihvatila i Skupštini Kantona uputila Informaciju Ministarstva saobraćaja o sticanju uslova za uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP „Gradski saobraćaj“ d.o.o. Sarajevo isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljenjem privremenog upravitelja.

Vlada traži od Skupštine nalog da u roku od sedam dana od dana donošenja skupštinskog zaključka, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, imenuje privremenog upravitelja u KJKP „Gradski saobraćaj“.

Obaveza imenovanog privremenog upravitelja, prema predloženom zaključku, bila bi da u saradnji s Ministarstvom saobraćaja, u roku od 30 dana od dana usvajanja zaključka na Skupštini, dostavi Skupštini Kantona prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "Gradski saobraćaj" na razmatranje i usvajanje.

Zbog sve izraženijih problema u održavanju javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo, tj. sve evidentnijeg poremećaja u pružanju komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona, Ministarstvo saobraćaja cijeni da je neophodno preduzeti zakonom predviđene mjere za otklanjanje nastalih poremećaja u odvijanju javnog linijskog prijevoza putnika.

U skladu sa Zakonom o upravljanju privrednim društvima u nadležnosti Kantona Sarajevo, resorna ministarstva su obavezna vršiti neposredni nadzor nad radom i poslovanjem društava u kojima Kanton ima udjele odnosno dionice. Neposredni nadzor se vrši poduzimanjem mjera na otklanjanju negativnih pojava i trendova u poslovanju. U okviru mjera neposrednog nadzora nad radom društva, resorni ministar je ovlašten predložiti Vladi Kantona Sarajevo da se uvedu privremene mjere za sanaciju stanja u društvu isključivanjem rada upravljačkih tijela i postavljenjem privremenog upravitelja ili predložiti pokretanje stečaja društva ako se ocijeni da ono ne može na drugi način izvršiti restruktuiranje i sanaciju poslovanja.

Po Zakonu o imovini Kantona Sarajevo utvrđeno je da Kanton vrši ovlaštenja i obaveze vlasnika po osnovu državnog kapitala prema preduzećima i ustanovama koja u cjelini ili djelimično imaju državni kapital. S obzirom na to da se stanje u poslovanju GRAS-a o pogoršalo i da se obaveze prema povjeriocima kontinuirano povećavaju, platežna nesposobnost Društva je nesporna činjenica, saopćeno je.

Zbog svega navedenog, predložena informacija sa zaključcima se dostavlja Skupštini Kantona Sarajevo  na razmatranje i usvajanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital