U odnosu na 2015., za 45% smanjen broj stranih investicija

06.03.2017. 08:28 / Izvor: Federalna.ba
U odnosu na 2015., za 45% smanjen broj stranih investicija

U 2016. ostvareno je vše od 500 kontakata sa potencijalnim investitorima, ali oni zbog nestabilne političke situacije odustaju od ulaganja u našu privredu.

Političke turbulencije u našoj zemlji ne prestaju, a zbog njih najviše ispašta ekonomija. Tako je u devet mjeseci prošle godine za 45 posto smanjen broj stranih investicija u odnosu na isti period 2015. godine. Umjesto stranih, na terenu je sveprisutna ekspanzija domaćih investicija, a naši poduzetnici preuzimaju kompanije i investiraju u zemljama Evropske unije.

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje, u prošloj godini je evidentiran skoro upola manji ekonomski rast u prvih devet mjeseci u odnosu na nimalo impresivnu stopu od 3,1% iz 2015. godine. Izvoz i finalna potrošnja su bili glavni izvori rasta, dok su investicije stagnirale. Što se tiče investicija, alarmantni su podaci o stranim ulaganjima u našoj zemlji koji su u prvih devet mjeseci prošle godine iznosili mršavih 274 miliona maraka, što je za 45% manje u odnosu na isti period 2015. godine. Sasvim izvjesno je da ni finalni podaci za cjelokupnu 2016. godinu neće biti bolji, a ni ove godine ne očekuje se bolja situacija.

Kako ističu u Agencji za unapređenje stranih investicija, ostvareno je više od 500 kontakata sa potencijalnim investitorima, ali oni zbog nestabilne političke situacije odustaju od ulaganja u našu privredu.


"Svjedoci smo bili organiziranja referenduma u prošloj godini. Sve su to stvari koje plaše investitore. Oni dolaze iz uređenh sistema, i pravnih i političkih i ekonomskih, i ovo što se dešava kod nas njima je neshvatljivo", kaže Jasmina Dževlan, portparolka FIPA-e.

Nije samo da je potencijalnim investitorima neshvatljiva trenutna politička situacija već i građanima u našoj zemlji. Na državnom nivou revizija presude protiv Srbije za genocid glavna je tema, Republika Srpska je na ivici finansijskog kolapsa, a u Federaciji koalicioni partneri ne znaju jesu li partneri. Ekonomije i egzistencijalnih tema nema na dnevnom redu. To se osjeti i po iznosu BDP-a, koji je prema podacima Svjetske banke usporio rast. Tako je on 2015. godine bio 3%, a 2016. godine 2,8%. U nedostatku stranih investicija na terenu je prisutna ekspanzija domaćih poduzetnika.

"Poduzetan čovjek se rodi - to vam je ili jeste ili niste. Naši ljudi prave taj posao i to je to. Strani investitori su jako dobrodošli, ali očito je da će se morati promijeniti klima da bismo mi došli do ozbiljnih i institucionalnih investitora", upozorava Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Domaći poduzetnici postali su priznati i uvaženi i u zemljama Evropske unije tako da su naše kompanije počele akvizicije, naročito u Njemačkoj, a u nedostatku ekspanzije radova na koridoru Vc naše građevinske kompanije grade autoputeve - primjerice u Sloveniji. Privrednici zbog toga pozivaju da se smire političke strasti u našoj zemlji.

"Politički nemiri - ja to tako zovem - koji su od 2014. posebno u ovoj godini naglašeni zasigurno stvaraju probleme za poljoprivredno-prehrambene proizvođače, odnosno za cjelokupnu privredu u BiH", ističe Bruno Bojić, predsjednik VTK-a BiH.

Bez reformi su upitni kreditni aranžmani s međunarodnim kreditorima što opet stvara negativnu sliku o stanju u našoj zemlji. Domaći dužnosnici moraju biti svjesni da su politički potezi uzročno-posljedično vezani za ekonomska kretanja našoj zemlji od kojih zavisi egzistencja onih koji su te dužnosnike i izabrali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital