Za skidanje BiH sa "svijetlo sive liste" očekuje se prvi korak

01.06.2017. 09:33 / Izvor: Večernji List
Za skidanje BiH sa 'svijetlo sive liste' očekuje se prvi korak

Podaci istraživanja Pismo - glava pokazuju kako, uz međunarodne organizacije, jako značajna sredstva za nevladin sektor izdvaja vladin sektor.

FATF, tijelo koje postavlja standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma, razmatra stupanj napretka BiH, odnosno ispunjavanje i posljednjih preporuka kako bi BiH bila skinuta sa “svijetlo sive liste” tog tijela.

Nakon što je i RS potpisao sporazum o tehničkoj suradnji na razmjeni podataka, koji se upisuju u registar udruga i zaklada, BiH je pokazala spremnost za sprečavanje pranja novca. Izaslanstvo BiH, koje su predvodili ministar pravosuđa Josip Grubeša i ministar sigurnosti Dragan Mektić, održalo je u Strasbourgu sastanak s predstavnicima FATF-a.

Konstatiran je značajan napredak BiH u provedbi akcijskog plana. Posebno je prepoznata i pozdravljena politička opredijeljenost BiH da provede preuzete obveze. Preostala su još tri zakonska akta koja se trenutačno nalaze u Parlamentu. 

Usvajanje tih zakona očekuje se tijekom lipnja 2017., o čemu ovisi i termin posjeta izaslanstva FATF-a BiH, kao prvi korak u procesu skidanja BiH sa “svijetlo sive liste”. BiH nije na “crnoj listi” EU i do kraja godine ispunit će preostale preporuke FATF-a, posebno kada je u pitanju uspostava registra NVO-a, kako bi se spriječilo pranje novca i financiranje terorizma.

Podaci do kojih se došlo istraživanjem “Pismo - glava” pokazuju kako, uz međunarodne organizacije, jako značajna sredstva za nevladin sektor izdvajaju upravo iz vladina sektora. Od 2008. do 2012. izdvojeno je više od 400 milijuna KM.

Treba podsjetiti i na činjenicu da je u razdoblju od 2005. do 2008. dostavljeno 59 izvješća o kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH, temeljem kojih je podignuto 19 optužnica i izrečene 23 presude. Ti pokazatelji ne prikazuju pravu situaciju na terenu i svu složenost sigurnosne situacije u tom segmentu jer je većina tih presuda vezana uz postojanje fiktivnih tvrtki koje su preplavile BiH u razdoblju od 1997. do 2004., a koje su prale novac iz poreznih utaja.

Projekt vrijedan 2,5 milijuna eura “Podrška borbi protiv pranja novca” u BiH će biti proveden u iduće dvije godine. Provodit će ga stručnjaci iz ministarstava unutarnjih poslova Slovenije i Austrije. Njihov prvi zadatak bit će snimiti stanje u BiH, nakon čega će, u suradnji s policijskim agencijama i tužiteljstvima, raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta i pravnog okvira za učinkovitiju borbu protiv pranja novca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital