Zvizdić: Sredstva od Svjetske banke podrška za zapošljavanje mladih

23.04.2017. 09:28 / Izvor: N1
Zvizdić: Sredstva od Svjetske banke podrška za zapošljavanje mladih

Na seriji sastanaka Zvizdić je razgovarao o partnerstvu sa BiH, strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 miliona dolar.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je u Washingtonu redovnom sastanku Svjetske banke, gdje su prisustvovali i entietski premijeri, kao i ministri finansija.

Na seriji sastanaka Zvizdić je razgovarao o partnerstvu sa BiH, strukturi i dinamici realizacije projekata po ugovoru vrijednom 750 miliona dolara.

Zvizdić je iz Washingtona za televiziju N1 kazao da će nova sredstva od Svjetske banke biti podrška za zapošljavanje mladih, ali i konkretizaciju u jačanju pojedinih sektora - poput onog građevinskog. "Dogovoreni su koraci za rekonstruisanje bitnih sketora, njihovih ozdravljenja. Saradnja sa Svjetskom bankom je ocijenjena kao produktivna, i u tom smislu im se zahvaljujem", kazao je on.

Zvizdića sada očekuju sastanci sa predstavnicima MMF-a.  "Prezentovat ćemo im situaciju. Znat ćemo koja je dalja sudbina i dinamika njihovog pregleda i naredne tranše", izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara za N1.

Potvrdio je da su sastancima prisustvovali entitetski premijeri, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, kao i ministri finansija u BiH.

BiH nije ispunila sve preduslove za novu tranšu od MMF-a, Zakon o akcizama nije prošao. Zvizdić je odgovorio na upit o mogućim ustupcima i posljedicama, konkretno u slučaju ako se pomenuti zakon ne usvoji.

"Mislim da je dosadašnja saradnja sa MMFom pokazala visok stepen korektnih odnosa. Svjesni su i razumiju kompleksnost sistema u BiH. Siguran sam da je perspektiva Zakona o akcizama izvjesna u narednih nekoliko sedmica, razumjet će", izjavio je.

"Realizovan je i veliki broj drugih mjera. Pripremljeni su i usvojeni zakoni iz bankarskog sistema. Očekujem razumijevanje, prije nego dođe do isplate nove tranše. MMF nam je bitan, ne samo zbog novca", naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, najveće posljedice će biti u činjenici da ne možemo govoriti o dinamiziranoj gradnji puteva, modernih puteva, ne možemo govoriti o ozbiljnom ekonomskom razvoju, a 860 miliona eura sredstava čekaju da budu stavljeni u funkciju.

"Određene ideje će pomoći poljoprivrednicima, kroz 'plavi dizel', IPA fondove - koji su blokirani nekoliko godina, a zbog toga BiH gubi 40 miliona maraka godišnje", kazao je Zvizdić za N1.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital