7 poslova koje možete raditi (samo) pomoću prijenosnog računala

23.06.2017. 11:27 / Izvor: Akta.ba
7 poslova koje možete raditi (samo) pomoću prijenosnog računala

Bilo da ste nezaposleni ili tražite priliku za dodatnu zaradu ovi su poslovi kao stvoreni da ih radite gdje god želite uz pomoć laptopa i dobre internet veze.

Bilo da ste nezaposleni ili tražite priliku za dodatnu zaradu ovi su poslovi kao stvoreni da ih radite gdje god želite uz pomoć laptopa i dobre internet veze.

Sve više kompanija nudi priliku za povremeni rad od kuće, a postoje i one koje svoje zaposlenike skoro nikada ne vide uživo. Oglas za posao postavi se online, a razgovor se odvija putem interneta, baš kao i većina posla. Freelanceri današnjice većinu svojih zadataka obavljaju upravo na taj način. Globalna povezanost omogućila je svim profesionalcima da se za posao natječu bez obzira nalazi li se on u istoj državi ili čak na istom kontinentu. Važno je samo zadovoljiti želje poslodavca, poštovati pravila struke i dogovoriti cijenu koja svima odgovara. Ponuda i potražnja su uglavnom glavni kriterij za uspostavu suradnje. Neki će poslodavci od vas tražiti formalnu diplomu za posao koji nude, dok druge neće ni najmanje zanimati kako ćete obaviti posao, dok god su zadovoljni krajnjim rezultatom. Čak i ako trenutno nemate potrebne vještine za obavljanje nekih od ovih poslova, razmislite možete li uložiti u dodatnu edukaciju kako bi mogli konkurirati na tržištu. Različiti seminari i tečajevi dostupni su kako na mnogim učilištima, tako i online, gdje neke od njih možete naći i besplatno, a jedini uvjet je da se dobro služite nekim od svjetskih jezika. Ako nemate ideja, mi vam ih dajemo nekoliko s kojima biste mogli krenuti.

Call centar

Jeste li ikada nazvali službu za korisnike neke velike svjetske korporacije, a s druge strane čuli naglasak koji nikako niste mogli spojiti s državom u kojem se nalazi njihovo sjedište? Velike kompanije odavno su shvatile da se na telefon ili putem web chata može komunicirati iz bilo kojeg dijela svijeta, pa su svoje djelatnike potražili tamo gdje im je jeftinije. Jedan od njih mogli bi biti upravo vi! Rad u službi za korisnike obično ne traži previše znanja, već je najvažnije da ste upoznati sa svim pravilima za ophođenje s kupcima koje je konkretna kompanija postavila. Nakon što prođete njihovu edukaciju, ne treba vam mnogo više od laptopa i slušalica s mikrofonom kako bi krenuli. Naravno, uz poželjne vještine za rad s ljudima i poznavanje jezika kojim se treba služiti.

Pisanje

Ukoliko imate ambicije i talenta da napišete vlastitu knjigu – što čekate? Uz servise poput Amazona i brojne internet stranice više ni ne trebate velike izdavačke kuće kako bi vaše djelo postalo dostupno širokim masama. Ako nemate ideje ili mislite da to nije za vas, uvijek se možete okušati kao urednik ili lektor istih. Naravno, to se ne odnosi samo na knjige, već vrijedi i za sve članke, osvrte, kolumne, blogove i portale kojima je sadržaj prijeko potreban. Ako tu obrojite i različite reklame i slogane, tržište postaje šire, a mogućnosti bezbrojne. Veliki broj blogera angažira i takozvane pisce iz sjene, koji u njihovo ime pokrivaju različite teme koje sami na stignu ili se ne žele time baviti dok unovčuju svoj lik i djelo. Imate li karizme, vremena i talenta, tko kaže da ne možete i vi postati jedan od takozvanih „influencera“ s društvenih mreža…

Prijevod

Ukoliko su jezici vaša strast i znate ih nekoliko, zašto ne bi to i naplatiti prevođenjem. Stručna literatura plaća se više nego opća, ali posla ima za svakoga. Google Translate možda može poslužiti za dnevnu uporabu i neformalne prilike, ali kada su u pitanju različiti priručnici, knjige i profesionalni članci, pravilan kontekst i ljudski pristup su ipak bolje rješenje. Dok na nekim stranicama možete ponuditi svoje već gotove radove, na drugima se možete nadmetati za posao i po želji poslodavca ponuditi svoju kreativnu viziju ili stručnu uslugu.

Programiranje

Web developeri pokrivaju široko područje – oni programiraju sve aplikacije koje pokreću mrežu svih mreža i sve što se na njoj može naći. Danas je nemoguće baviti se poslom bez web stranice, a mnogo poduzetnika ne posjeduje vještine za njihovu izradu, ma kako osnovna ona bila. Čak i bazično znanje korištenja programa za brzu izradu web stranica može vam donijeti posla uz konkurentnu cijenu. Ukoliko vaše vještine nadilaze osnovno znanje, vaše mogućnosti postaju mnogobrojne. Tu su mobilne aplikacije i održavanje sustava, kao i zahtjevni višemjesečni projekti za koje bi vas mogle angažirati veće kompanije koje su u potrazi za povoljnom radnom snagom. Programeri i developeri su među najtraženijim zanimanjima, što i ne čudi s obzirom da se danas sve odvija preko njima matičnog okruženja – tehnologije.

Dizajn

Uz programiranje web stranica, iste je potrebno i osmisliti, pa zašto to ne biste napravili vi koji za to imate talenta, obrazovanja ili oboje. Baš kao i za fotografije i video zapise, postoje brojne stranice koje nude „royalty free“ pristup različitim temama za internet stranice, koje se za određenu cijenu mogu naći ili ekskluzivno na jednoj ili na brojnim lokacijama. Isto vrijedi i za mobilne aplikacije. Udružite li se s kojim programerom koji vašoj kreativnosti može dati tehničko zaleđe, kao tandem možda možete biti konkurentniji. Svoje vještine možete iskoristiti i kao dizajner loga i različitih oglasnih kampanja. Kreairanje naslovnice časopisa i knjiga također su nešto za što ne morate napuštati svoju kuću ili ured ukoliko imate dobar hardver i internet vezu.

Virtualni asistent

Kompanije i individualci kojima je potrebna pomoć oko svakodnevne administracije, a koji ne žele ili imati vlastiti ured ili klasične zaposlenike naveliko se okreću virtualnim uslugama. Odgovaranje na pozive, plaćanje računa, dogovaranje sastanaka, slanje priopćenja, unos podataka i sva sila drugih uredskih obveza samo su opterećenje za sve koji posao obavljaju „u hodu“ i nemaju volje ili želje baviti se nužnom papirologijom. Ponudite svoje usluge i postanite poslovni tajnik/ca na daljinu.

Internet marketing

Internet marketing neizostavni je dio svake moderne kampanje, a parametri po kojima funkcionira mnogo su složeniji nego što se na prvi pogled čine. Optimizacija za internet pretraživače postala je prava mala znanost za čije su pravilno izvođenje neke kompanije spremne izdvojiti poprilične svote novca. Uz svu silu konkurencije koja se bori za prvo mjesto na listi rezultata, dobra optimizacija može uštediti mnogo sredstava koje bi inače bile potrebna za druge oblike internet marketinga – u kojima se također možete specijalizirati. Uz društvene mreže, newslettere i različite vrste nativnog reklamiranja, kombinacija i mogućnosti za dobar marketing je mnogo. Upoznajte se sa svim kraticama koje vam mogu zatrebati i bacite se u istraživanje, jer ovo je područje koje ima veliki potencijal za razvoj.

Sve navedene poslove možete i isprobati kako bi vidjeli jesu li pravi odabir prije nego se oslučite na novu karijeru. Uz najam opreme ne morate se brinuti hoćete li, ukoliko odustanete, ostati zatrpani stvarima koje vam ne trebaju i ne možete ih se riješiti. Uostalom, uz nekoliko usluga u oblaku, kome još treba klasičan ured?

bizit.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera