Koji ste tip kolege na poslu?

10.03.2017. 09:58 / Izvor: 24sata.info
Koji ste tip kolege na poslu?

Četiri su dominantna tipa osobnosti na radnome mjestu od kojih svaki uspijeva na drugačiji nači.

Četiri su dominantna tipa osobnosti na radnome mjestu od kojih svaki uspijeva na drugačiji način, otkrili su istraživači britanske tvrtke Deloitte proučavajući 19.000 radnika.

Pionir je zainteresiran za nove mogućnosti i potiče energičnost i kreativnost u timu. Radi prema instinktu i ne ustručava se riskirati, osobito ako ima svježe ideje. Čuvari pak vole stabilnost i uvode red i disciplinu. Ne vole riskirati i osjećaju se bolje ako se drže činjenica, brojki i detalja. Tu su i vozači koji vole rezultate, izazov i pobjeđivanje. Unose zamah u tim i potiču ga prema cilju.

Integratori pak okupljaju tim. Važni su im međuljudski odnosi i zbližavanje s kolegama. Glavna briga im je odnos s timom i odgovorni su prema njemu. Diplomati su i cilj su im sklad i sporazum. Suprotne tipove dobro je približiti, tvrde znanstvenici. U početku će vrlo vjerojatno izbiti manji sukobi, no kolege različitih osobnosti mogu uravnotežiti jedan drugog i završiti kao partneri.

Čuvari su zatvoreni tipovi pa su najmanje skloni progovoriti, a za njih i integratore najizglednije je i da će patiti od stresa. Dajte im mogućnost da rade sami kada je moguće umjesto da inzistirate na timskom radu. Kad ih zatražite da sudjeluju na sastanku, pružite im priliku da se pripreme. S druge strane, pionirima dajte priliku da provode ideje tako da se i ostali mogu uključiti, no postavite granice kako bi se i oni koji vole stabilnost osjećali ugodno.

Uložite energiju u kreiranje odnosa s integratorima i potaknite ih da razgovaraju s kolegama o tome kako odluke utječu na tim pa ćete dobiti uvid u stanje. Vozači pak cijene razgovor o tome kako da tim lakše dođe do cilja.

1. tip: PIONIRI

Pioniri su društveni, spontani, prilagodljivi i maštoviti. Usmjereni su na velike ciljeve, puni ideja i ne boje se riskirati da bi ih proveli. Potiču i kolege na kreativne pristupe i unose pozitivnu energiju u tim.

2. tip: ČUVARI

Čuvari su zatvoreni, rezervirani i metodični. Podaci i činjenice glavni su za njih, a i detalji su im bitni. Praktični i odani, no više cijene samostalan nego timski rad. Cijene stabilnost i uvode red i disciplinu. Boje se riskirati i smatraju da treba učiti iz grešaka.

3. tip: VOZAČI

Usredotočeni su na rad, natjecateljski nastrojeni i jako znatiželjni. Logički su tipovi i vole eksperimentirati, a probleme vide kao crno-bijele. Cijene izazov i daju zamah timu. Najviše vole dobre rezultate i pobjede.

4. tip: INTEGRATORI

Integratori su suosjećajni, tradicionalni i brinu se o međuljudskim odnosima. Odgovorni su prema timu i spajaju članove. Najvažniji im je sklad među kolegama.   Nisu skloni sukobima - diplomati su i teže sporazumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera