Mali trikovi za sreću i produktivnost na radnom mjestu

24.03.2017. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Mali trikovi za sreću i produktivnost na radnom mjestu

Malim trikovima, možete si ne samo olakšati posao i povećati produktivnost, nego i uljepšati dan.

Sreća na radnom mjestu i produktivnost ne ovise samo o tome koliko ste koncentrirani, koliko volite svoj posao i visina plaće. Naime, ona ovisi o stilu života koji općenito vodite, te količini stresa kojim ste okruženi i to vrlo često svojom krivnjom.

Malim trikovima, možete si ne samo olakšati posao i povećati produktivnost, nego i uljepšati dan. Svakako ih se isplati isprobati, jer većini nas svaka pomoć je dobrodošla.

Ustanite malo ranije

Ako ste jedna od osoba koja se budi i kreće na posao u zadnji trenutak, vrijeme je za promjenu te loše navike, jer ona stvara stres od sekunde kada se probudite prekasno.
Zbog toga u domu iza vas ostaje rasulo, a vi ste jedva stigli na sebe nabaciti odjeću. Samo 10 do 15 minuta više, značilo bi da stignete pojesti doručak, popiti kavu, nahraniti ljubimce, odvježbati „Pet Tibetanaca“, našminkati se… Tih 15 minuta može igrati veliku ulogu hoćete li stići na vrijeme na posao i kako ćete se osjećati ostatak dana.

Pobijedite prometne zastoje

Nema veze putujete li na posao autom, autobusom, vlakom, tramvajem, i zapnete li često u gužvi na putu na posao ili s posla…
Svima je poznato da prometnu gužvu ne mogu pobijediti, ali ju svakako mogu olakšati slušanjem omiljene glazbe ili audio knjige. To se odnosi i na duga poslovnaputovanja. Osjećat ćete se opuštenije, vrijeme će vam brže proći i to na zabavniji način. Na kraju ćete na posao ili s posla doći smireniji i opušteniji, i mnogo bolje volje.

Kratke i česte pauze

Ako ste jedna od onih osoba koja većinu svojeg radnog vremena provodi sjedeći, namjestite tajmer koji će vas svakih sat vremena podsjetiti da je vrijeme da se dignete sa svojeg stolca, rastegnete i prošećete koju minutu. S time ćete spriječiti brojne bolove koji se mogu javiti u tijelu zbog dugotrajnog sjedenja. Također, ćete razbistriti um, razbuditi osjetila, te potaknuti bolju koncentraciju, a još ćete se bolje osjećati.

Može i bez gableca

Ali ne može bez jela uopće… Ako zbog posla nemate vremena uzeti pauzu za jelo ili pak se toliko udubite u posao da zaboravite na jelo, svakako pored sebe morate osigurati zdrave neprocesuirane grickalice, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice, svježe ili suho voće. Ili već na posao donesite pripremljeno jelo, za što će vam dobro doći onih 10-15 minuta ranijeg ustajanja. Zdrava prehrana će vam održati razinu šećera u krvi, te vam dati snagu i koncentraciju za što produktivniji rad i k tome, nećete nakupljati višak kilograma. Što možete još poželjeti.
 
Zaobilazite okupljanja kod aparata za kavu

Makar se „kod aparata za kavu“ saznaju najsočniji tračevi i događa najveća drama, ako želite zadržati koncentraciju, smanjiti stres i zadržati pozitivno razmišljanje, izbjegavajte takva okupljanja. Vrlo rijetko ona su pozitivna i produktivna u konačnici, jer kada drame nestane, ostat će samo emocionalna iscrpljenost.

Podignite raspoloženje među kolegama

Ako ste dan prije napravili veliki kolač koji ne možete pojesti, razveselite svoje kolege. To je naravno samo jedan od načina, da u svoje radno okruženje unesete dobru volju, optimizam i malo opuštanja.
Vaša gesta sigurno će barem nekima uljepšati dan, a ta energija će se prenijeti dalje na radnu atmosferu.

Izvor: zena.rtl.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera