Pametnim ulaganjima zaradila milijune pa s 28 otišla u mirovinu

07.08.2017. 09:44 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Pametnim ulaganjima zaradila milijune pa s 28 otišla u mirovinu

JP naglašava kako morate barem u nečemu biti dobri. Primjerice, zarađivati mnogo ili doista biti jako disciplinirani u rezanju troškova kako biste stvorili štednju.

JP Livingston umirovljenica je iz New Yorka. Živi mirnim životom, u malom stanu, s mužem i kućnim ljubimcem, psom. Samo ju jedna činjenica izdvaja od većine umirovljenika. JP ima samo 28 godina.

Priča o tome kako je JP, pseudonim koji koristi dok piše blog o novcu i navikama TheMoneyHabit.org zaradila gotovo 2,5 milijuna dolara, dospjela je u Forbes.

JP diplomirala je na Harvardu 2009. godine i počela raditi u investicijskoj tvrtki za što je gajila posebnu strast još otkako joj je kao dvanaestogodišnjakinji otac darovao knjigu Bogati tata, siromašni tata (eng. Rich Dad, Poor Dad). Upravljanje novcem i ulaganja oduvijek su joj golicala maštu i poželjela je pokrenuti valstiti posao. A zanimalo ju je i ulaganje u nekretnine pa se bacila na proučavanje svih štiva na tu temu koja bi joj došla pod ruku.

Nakon što je provela jedno ljeto u Tajvanu, u budističkom samostanu shvatila je kako za sreću ne treba mnogo te počela prakticirati minimalistički pristup životu i posjedovanju.

"Pohađati fakultet poput Harvarda ponekad podrazumijeva da želite karijeru u korporativnom svijetu, kako biste bili poštovani u društvu. Iskustvo u Tajvanu mi je pomoglo. Tijekom posjete jednom od hramova ležala sam na krevetu sačinjenom od bambusa. U 4 ujutro, gledala sam u strop, okružena osnovnim namirnicama i potpunom tišinom. I bila sam sretna! Sretnija nego što sam bila na fakultetu, okružena prilikama, liderima i ostalim čimbenicima života privilegiranih", prisjeća se JP.

Po povratku u New York, JP nije odmah osnovala svoju tvrtku. Dobila je koristan savjet da bi nekoliko godina trebala provesti u investicijskoj firmi i steći praktično znanje i iskustvo. Shvatila je kako nije sazrilo vrijeme da pokrene svoj posao, te kako ne želi pokretati ništa veliko. Učila je i radila, radila je i štedjela.

Formula njezinog uspjeha glasi ovako: prihodi – troškovi = ušteda

Drugi dio formule glasi: štednja + kamate + povrat poreza = gnijezdo

JP naglašava kako morate barem u nečemu biti dobri. Primjerice, zarađivati mnogo ili doista biti jako disciplinirani u rezanju troškova kako biste stvorili štednju. Tek onda dolazimo do druge jednadžbe. Ukratko, JP je provela nekoliko godina radeći kao financijski stručnjak i štedeći. Živjela je vrlo skromno, nastojala akumulirati što više novca.

"Danas vrijedim nešto više od 2,5 milijuna dolara. Rekla bih da je 60 posto tog novca došlo od štednje, a 40 posto od investiranja", kaže JP.

"Investirate li pametno, nastupi trenutak kada se te investicije počnu vraćati. Svoj prvi milijun zaradila sam kada sam imala samo 26 godina. Te mi se godine vratilo 13 posto uloženog novca. Zaradila sam 130 tisuća dolara, bez obzira jesam li radila, izležavala se na plaži ili igrala video igrice", pojašnjava.

Pametnim ulaganjem, štedljivošću, životom u manjem stanu, JP je stvorila preduvjete za ugodan život i stalne prihode, a nije morala raditi svaki dan.

"Mislim da više nikada neću raditi klasični osmosatni posao. Pristala bih raditi samo one poslove za koje smatram da pridonose boljem svijetu, kaže 28-godišnja umirovljenica", JP Livingston.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera