Tri stvari u kojima su poduzetnici veoma loši

23.06.2017. 11:31 / Izvor: BIZLife
Tri stvari u kojima su poduzetnici veoma loši

Poduzetnici ne vole da pokažu ni najmanju trunku slabosti, nesigurnosti ili ranjivosti naročito kada smatraju da to može ugroziti njihov kredibilitet.

Poduzetništvo je veoma specifično, a ljudi koji u njega uđu ponekad zaborave na sve drugo, uključujući sebe, i u potpunosti se posvete poslu. Postoji nekoliko stvari u kojima su poduzetnici veoma loši, na svoju štetu, zato je važno da što pre promjene taj način razmišljanja kako bi bili zadovoljni i još uspješniji, piše Addicted2Success.

Zanimljiva stvar kod poduzetništva jeste što se ono nikada ne završava. Uvijek postoji više, bolje i veće razvijanje posla. Uvijek postoji novi proizvod, novi enterijer, veća reklama i tako dalje. Tržišna utakmica je surova i samostalni poslodavci se u njoj često izgube zaboravljajući koliko vrijede i koliko su već postigli. U ljudskoj prirodi je da se čovjek uvijek poredi sa drugima i da uvijek misli da nije dovoljno dobar. Naravno da ove osobe nisu ovako nastrojene ne bi s ni upuštale u preduzetništvo, ali potrebno je ostati realan. Važno je napraviti korak unazad, pogledati širu sliku i shvatiti da ono gdje ste sada je već veoma dobro.

 „Što više pokazujete zahvalnost i slavite život više ćete imati da u životu slavite“, kaže Oprah Vinfri.

Čovek je navikao na sistem nagrade. Mnogo učenja – dobre ocjene, mukotrpan trening – sportski rezultati i dobar izgled, dobro obavljen posao – dobra plata, bonus i unapređenje… A šta se dešava kada postanete poduzetnik? Čovek zna biti veoma strog prema sebi, a preduzetnici su skloni da rade bez prestanka i da jedino čime počaste sebe bude nova lista obaveza za mesec dana unaprijed.

Kako biste shvatili koliko postižete napravite listu onoga što ste ostvarili u toj nedjelji i pogledajte je na kraju svake nedjelje. Pored toga pričajte sa drugima i recite im šta ste sve uspjeli u proteklom periodu. Budite svjesni vašeg truda i zalaganja i nagradite se kako dolikuje, napunite baterije za nove radne pobjede.

Da pitaju za pomoć

Poduzetnici ne vole da pokažu ni najmanju trunku slabosti, nesigurnosti ili ranjivosti naročito kada smatraju da to može ugroziti njihov kredibilitet. Ali važno je podsjetiti da i najbolji svjetski sportisti imaju svoje trenere kao što i najbolji direktori trebada imaju mentore. Što prije otvoreno priznate svoje slabosti prije ćete pronaći ljude koji vam mogu pomoći da ih pretvorite u snage. Ne možete sve sami i prirodno je da zatražite pomoć stručnjaka za oblasti koje niste usavršavali.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera