Uspješna karijera i kako do nje!

12.02.2017. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Uspješna karijera i kako do nje!

Shvatite da posao nije zabava niti ste na poslu među prijateljima.

Svatko tko ozbiljno shvaća svoj posao i želi iz njega izvući najbolje, trebao bi najmanje jednom u dvije godine napraviti objektivni pregled vlastitog napretka. Budite strogi prema sebi u tom pogledu i ne dozvolite si opravdanja za stvari koje ste mogli postići, a niste.

Razmislite dobro u čemu ste griješili, kako ste postupili u određenim situacijama i što ste propustili i nastojite u sljedeće dvije godine učiti iz svojih pogrešaka i propusta. Pri tomu izbjegavajte usporedbe s drugim kolegama, koncentrirajte se na sebe i ono što se tiče isključivo vas.

Neka vam prioritet bude održavanje dobrih međuljudskih odnosa na poslu i nikad ne podcjenjujte svoje kolege jer ne znate kad će vam netko od njih trebati. Potrudite se upoznati ljude s kojima radite. Naravno, nitko ne traži od vas da postanete najbolji prijatelji ali budući da s ljudima na poslu provodite velik dio života, neće vam biti ugodno budete li s većinom u lošimodnosima. Pokažite zanimanje za svoje kolege i ako vam se povjere, držite to za sebe.

Shvatite da posao nije zabava niti ste na poslu među prijateljima. Jedno je stvaranje dobrih radnih uvjeta i međuljudskih odnosa, a drugo je atmosfera kakvu poznajete kada se nađete sa svojim društvom.

To su dvije stvari koje treba razlikovati. Na poslu su bitni rad i disciplina. Budite odgovorni, pouzdani, na vrijeme izvršavajte svoje obveze i ne zabušavajte. Za vrijeme pauze ili izvan radnog vremena je dozvoljeno opustiti se sa svojim kolegama ali svejedno naučite postaviti granicu između poslovnog i privatnog odnosa.

Izbrišite iz svog vokabulara riječi – neću i ne znam. Neznanje nije opravdanje, danas imamo toliko dostupnih metoda za informiranje i učenje kao nikad prije, stoga radije pregrizite jezik prije nego što nekome kažete da nešto ne znate.

Isto vrijedi za namjerno odbijanje danih zadataka, imajte na umu da, ako vam je šef već dodijelio određeni zadatak, možda time želi provjeriti vaše sposobnosti ili slično stoga takav stav sigurno nije poželjan u stvaranju uspješne karijere. Otklonite strah i prihvatite sve što vam nude, a ako smatrate da nešto stvarno ne možete izvršiti, iz vama određenih razloga, radije recite – ne mogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera