Aldijana Šoljić: Od izbjeglice do svjetski poznatog urologa

26.04.2017. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Aldijana Šoljić: Od izbjeglice do svjetski poznatog urologa

Iznenadna smrt njenog oca bila je odlučujući faktor za odabir njene buduće profesije.

Aldijana Šoljić, kada je 1994. napustila Sarajevo kao izbjeglica, nije mogla znati kako će njen život krenuti nepredviđenim tokom. U Ameriku je stigla kao 17-godišnjakinja, s dvije godine mlađim bratom Semirom, dok su im roditelji ostali u opkoljenom Sarajevu.

Nakon godinu dana roditelji su im se pridružili u Americi, ali radost je brzo zamijenila obiteljska tragedija. Njen otac je , naime, zadobio teške ozljede nakon što je pao sa krova kuće, a od posljedica pada na kraju je i preminuo.

Budući da su samo godinu dana bili u SAD-u nisu govorili engleski jezik. Aldijana kaže da je u tim momentima, dok je stajala pored očevog bolesničkog kreveta, još uvijek potpuno ne shvatajući što se dogodilo, postala svjesna iz prve ruke važnosti uspostavljanja ljudskih veza u njihovim najranjivijim trenucima.

Vidjevši kako se dobro osoblje bolnice brinulo o njenom umirućem oca, i njenoj obitelj kroz ovo teško razdoblje, i osjećaj utjehe koji su dobili od medicinskih djelatnika u bolnici, Aldijana je bila sve odlučnija da svoj san o pomaganju drugima pretvori u stvarnost. 

"Rekla sam sebi: Ići ću u medicinsku školu i pomagat ću ljudima", sjeća se Aldijana.

Nakon što je završila medicinski fakultet na Temple Univerzitetu i specijalističku praksu u Majamiju, dobila je posao u Massachusetts General Hospital.

Razmišljajući o tome što ju je dovelo na Mass General kaže da je to neka sretna igra sudbine. Sudbina je svakako imala veliki utjecaj na živote pacijenta koji se liječe u Mass General. Naime, dr. Šoljić je svjetski poznat urolog i prvi je glavni urolog koji je zaposlila ova bolnica.

''Izabrala sam urologiju jer me je fascinirala. To je visoko kirurški i visoko tehnološki poziv i u njemu se prožima toliko mnogo dijelova medicine​'', objasnila je ona.

Budući da su samo 10 posto svih neurologa u svijetu žene, ona svojim radom utire put ženama u ovoj profesiji, ističu u bolnici Massachusetts General.

Sa trenutnim trendovima u urologiji, Šoljić smatra da bi u sljedećih šest godina taj broj žena mogao porasti na 25 posto.

Foto: Mass General

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti