Amra Ekmečić, poznati glas bh.novinarstva: Nemam vremena za nostalgiju

20.02.2013. 10:14 / Izvor: eKapija.ba
Amra Ekmečić, poznati glas bh.novinarstva: Nemam vremena za nostalgiju

Nakon dvije decenije radijski mikrofon zamijenila je televizijskim. Naime, Amrini nekadašnji slušatelji sada je, kao gledatelji, mogu čuti u interpretaciji najava programa i sinhronizaciji dokumentaraca za ovu TV kuću.

Amra Ekmečić,  poznati glas bh. novinarstva i priznata dugogodišnja novinaraka odnedavno postala je dio tima TV1. Nakon dvije decenije radijski mikrofon zamijenila je televizijskim. Naime,  Amrini  nekadašnji slušatelji sada je, kao gledatelji, mogu čuti u interpretaciji najava programa i sinhronizaciji dokumentaraca za ovu TV kuću. Postoje naznake i ozbiljinije saradnje, ali za sada Amra nije htjela mnogo o tome. Saradnja sa TV1 desila se spontano, na poziv direktora programa TV1 Sanjina Bećiragića, i kako saznajemo sa obje strane, savršeno funkcioniše. Više o svemu u intervjuu koji donosimo.

Kada ste shvatili da želite biti novinar? Šta su bili Vaši prvi počeci?

Već u trećoj godini života sam izjavila " da sam rođena da govorim i da pitam ". To sam rekla svome ocu koji je igrao se sa mnom tako što je snimao magnetofonom  naš uzajamni intervju. Kasnije, kada sam odrasla život je potvrdio ono što sam kao dijete već znala. Na Radiju 202 sam počela volontirati na prvoj godini fakulteta. Nakon toga uslijedio je Omladinski program, a potom i pauza do 1994. kada sam počela raditi na Radiju M i ostala sve do 2002. kada sam prešla na RSG radio. Na ovom mediju bila sam profesionalno angažovana više od decenije.

Vaši nekadašnji slušatelji mogu Vas, sada kao gledatelji, čuti u interpretaciji najava programa za ovu TV kuću. Koliko je drugačije biti za mikrofonom na televiziji u odnosu na radio?

Princip je isti samo su nijanse u pitanju. Meni je pozicija station voicea bila i profesionalni izazov jer do sada tako nešto  nisam radila, ali priznajem da uživam i polako se navikavam na nešto novo u svojoj karijeri. Na radiju glas mora dočarati i sliku, a na TV-u glas sliku nadopunjuje. Radim na promociji različitih programskih sadržaja TV1. Trenutno radim i sinhronizaciju jednog dokumentarnog serijala, tako da mi i to predstavlja izazov.

Osim za najave programa, TV1 Vas je angažovala i kao stručnu konsultanticu za vježbe govora mlađih novinara i voditelja. Kako je raditi sa mladim ljudima?

Svakodnevno na govornim vježbama imam nekoliko mladih novinara - voditelja. Nakon početne treme koju su imali od mene, sada odlično sarađujemo. Kod nekolicine njih je osjetan napredak nakon samo mjesec dana, što je malo kada se sjetim vježbi koje sam ja svojevremeno prošla i koje su trajale godinu dana prije no što sam dobila dozvolu da se moj glas čuje u programu. Talenata ima, ali me najviše raduje njihova upornost i volja da isprave greške. Vrijedni su i žele biti bolji, a uz moju pomoć to mogu postati.

Za najave programa sarađujete i sa jednim od najpoznatijih bh. glasova, Ognjenom Blagojevićem. Da li je Ognjen dobar kolega i saradnik?

Ognjena poznajem odavno. Kada radiš sa profesionalcem mjesta nesporazumu nema. Dva prepoznatljiva glasa BiH na jednom mjestu su dobitna kombinacija. J

Kakvi su utisci nakon dugogodišnjeg radijskog iskustva preći u drugi medij, na televiziju? Ima li nostalgije ili entuzijazam novog početka u potpunosti osvaja?

Meni je trebala promjena, što nikako ne znači da sam se oprostila od radija. Ali pri prvom dolasku na TV1 dogodio se klik. Atmosfera je presudila. Nemam vremena za nostalgiju, jer na tv-u imam mnogo posla. 

I ranije bili ste angažovani na televiziji, ali u drugačijoj ulozi.

Da. Rad na TV1 nije prvi tv angažman. Bilo ih je i ranije i to u ulozi producenta. No, na TV1 ipak radim sa svojim glasom, tako da je sve ovo savim novo i drugačije iskustvo.

Osim navedenog, postoje li ambicije i naznake za dodatnim angažmanom na TV1?
Sa direktorom programa Sanjinom Bećiragićem sam razgovarala i o autorskoj emisiji. E to je tek izazov. Ali vidjet ćemo...

Šta Amra voli raditi privatno, koja su Vaša interesovanja?

Kada imam novca putujem. Interesovanja su mi i  jezici.Nikad ne znaš gdje će te život odvesti i kad će ti to znanje pomoći. Volim čitati. Svakodnevno odlazim u Biblioteku za slijepa i slabovidna lica BiH i tamo  čitam knjige koje se snimaju na CD i koje onda njihovi članovi iznajmulju i slušaju u svojim domovima. Kada odmaram volim gledati filmove, a rekreiram se vozeći bicikl.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti