Mato Đaković, urednik i voditelj Teleringa - Poznato ime bh. novinarstva

25.08.2012. 07:10 / Izvor: eKapija.ba
Mato Đaković, urednik i voditelj Teleringa - Poznato ime bh. novinarstva

Mato Đaković, urednik i voditelj emisije "Telering", rođen je 03.04.1961. godine u Živinicama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. 1980. Godine upisuje Tehnološki fakultet, odsjek Zaštita na radu u Tuzli, a 1987. godine Pravni fakultet u Sarajevu.

Angažiran u društveno-političkom životu u rodnom gradu, gdje je obavljao razne funkcije. Od svoje petnaeste godine postaje član Rukometnog kluba "Konjuh" Živinice, gdje je igrao za prvu ekipu petnaest godina, a u tri navrata bio član predsjedništva Rukometnog saveza BiH i bio u direktoriju reprezentacije.

Novinarstvom se počeo baviti već 80-ih godina prošlog vijeka pišući za lokallni list "U oktobar", gdje je bio urednik omladinskog kutka. Osnivanjem TV Živinice, obavljao je funkciju urednika, dok je na RTV Tuzla bio prvi urednik i voditelj prvog dnevnika.

Na tuzlanskoj televiziji bio je urednik i direktor, gdje je počeo voditi emisiju "Telering". Tu emisiju, osnivanjem OBN televizije prenosi na istu i počinje sa radom. Značajno je i to da je više puta bio nagrađivan za svoj rad, 2003. godine je dobio povelju od internacionalne lige humanista, a za 2008. Godinu dobio je tri nagrade "TV lice godine" od Maxi Revije u Sarajevu. Bio je pečat Večernjeg lista u Mostaru i dobio titulu "Novinar godine" od Nezavisnih novina u Banjaluci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti