Nataša Perković, akademska produkt dizajnerica - Dizajn smatram svojim životom

27.06.2012. 14:32 / Izvor: eKapija.ba
Nataša Perković, akademska produkt dizajnerica - Dizajn smatram svojim životom

Nataša Perković, akademska produkt dizajnerica rođena Sarajka, srednje i fakultetsko obrazovanje stekla je u rodnom gradu, nakon čega znanje nadopunjuje u inostranstvu. Upoznaje nove ljude, radi na novim projektim i uz sve to kako kaže nađe vremena za šetnju, druženje i sport.

Fakultet ste završili u Sarajevu, nako čega ste nastavili sa sticanjem inostranog iskustva, stažiranjem u The Partners u Londonu, boravili ste i na UNIDEE, te učestovali i u dizajnerskim projektima u oblasti produkt i grafičkog dizajna. Možete li nam opisati Vaša iskustva?

- Da, imala sam priliku i sreću raditi na raznovrsnim projektima koji su me doveli do teme inkluzivnog dizajna, tj. dizajna koji uzima u obzir različitost, s naglaskom na različitost sposobnosti učesnika dizajn procesa. Kao student Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu shvatila sam da bih radije dizajnirala proizvode za stvarni svijet, nego još jednu skupu stolicu koja liči na hiljadu drugih stolica. Počela sam istraživati inkluzivni dizajn i shvatila da ta široka i kompleksna oblast zadovoljava moje kreativne apetite i da ima komercijalni potencijal. Paralelno s tim sam došla u kontakt s Libragom, radionicom za izradu metalne galanterije i Pismolikom, firmom koja štampa i proizvodi plastične natpise. Obje firme su mi bile zanimljive zato što su bile zaštićene radionice jer zapošljavaju gluhe radnike, ali su u tom periodu izgubile subvencije od države i našle su se u, najblaže rečeno, nezavidnom ekonomskom položaju uprkos činjenici da su njihovi radnici izuzetno vješte zanatlije. Uočila sam da bi se njihovi proizvodi mogli poboljšati, čime bi se mogla poboljšati i njihova pozicija na tržištu.

Možete li nam reći nešto više o projektu All Inclusive Sarajevo?

- All Inclusive Sarajevo je projekat koji sam osmislila s Josipom Lovrenovićem već davne 2009. godine, a čiji je cilj bio da se ostvari veza između organizacija koje okupljaju zanatlije koje su ujedno i osobe s invaliditetom s dizajnerima, kako bi zajedno radili na unaprijeđenju njihovih proizvodnih programa. U prvoj fazi smo uspjeli precizirati metodologiju rada i kroz različite treninge pripremiti partnere za daljni razvoj projekta. U tu svrhu smo formirali Udruženje Kulturanti, a ideju o projektu smo uobličili zajedno s Julijom Cassim, saradnicom Royal College of Art Helen Hamlyn Centre for Design, vodećeg centra za inkluzivni dizajn iz Londona, i realizovali je uz podršku British Councila. Ove godine ekipi su se priključili Ismet Lisica, dizajner iz Studija Lisica, Sidika Dukatar, stručnjak za marketing iz D&H Agency, te Mirsada Hota i Nihad Penava, stručnjaci za komunikacije, takođe iz D&H Agency, čime je projekat All Inclusive Sarajevo prerastao u brand.

Na čemu trenutno radite?

- Trenutno radim na brandu Designgoods i kao asistentica na Odsjeku produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje postavljamo završnu izložbu i pripremamo se za prijemni ispit.

Šta je to Designgoods?

- Designgoods je sazrijevanje projekta All Inclusive Sarajevo – to je novi i jedinstveni brand proizvoda na bosanskohercegovačkom prostoru, a rezultat je bliske saradnje profesionalnih dizajnera, zanatlija koje su ujedno i osobe s invaliditetom i stručnjaka za poslovanje. Predstavlja cijeli niz vlastitih dizajnerskih proizvoda već pomenutih organizacija koje okupljaju zanatlije koje su ujedno i osobe s invaliditetom: Centra za samopouzdanje, Libraga i Pismolika.

Kroz Designgoods uposlenici, odnosno članovi ovih organizacija po prvi put učestvuju u svim fazama razvoja proizvoda, od planiranja, dizajniranja, proizvodnje, promocije pa sve do distribucije proizvoda. Na ovaj način usvajaju nove vještine, stiču dodatno samopouzdanje i osiguravaju održivost vlastite proizvodnje.

Designgoods je odličan primjer društveno odgovornog poslovanja, koje podcrtava, cijeni i promovira vještine i rad ljudi različite dobi, spola, znanja i sposobnosti.

Designgoods su osmislili, realizirali i dalje će ga pratiti i razvijati Udruženje Kulturanti, British Council, Royal College of Art Helen Hamlyn Centre for Design, Studio Lisica i D&H Agency, u partnerstvu s Centrom za samopouzdanje, Libragom i Pismolikom.

Ko je Nataša privatno? Odnosno, koliko vremena imate za slobodne aktivnosti kafe, šetnje, dobar film, knjigu...?

- Mislim da u 21. vijeku čovjek koji voli svoje zanimanje se zapravo konstantno bavi njim. Tako dizajn smatram svojim životom i uvijek se njime bavim, a uživam i u druženju s dragim ljudima, šetnjama s psom i skoro svakodnevnom bavljenju sportom.

Kako počinje i kako se završava jedan Vaš radni dan?

- Dan obavezno počinje i završava uz razgovor s kolegama, odnosno dragim ljudima.

Gdje sebe vidite za pet godina?

-Da li ću ikada odgovoriti tačno na ovo pitanje?! Vidim se kako i dalje istražujem i uživam. I vidim Designgoods kao prepoznatljivi inkluzivni dizajnerski brand u Sarajevu i šire, namijenjen svima koji vole i ljude i dizajn!

IZ BIOGRAFIJE

Nataša Perković, akademska produkt dizajnerica rođena je 28.02.1984. godine u Sarajevu. 2008. godine diplomirala na Odsjeku produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Već 2009. godine upisuje postdiplomski studij na Odsjeku za produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Profesionalno iskustvo

• 2011. do sada Asistentica na Odsjeku produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu

• 2006. do sada Produkt dizajnerica, radi samostalno i u timovima, u zemlji i inostrastvu

• 2008. Stažistica u The Partners, agenciji za brending i grafički dizajn, London, Velika Britanija

• 2006. Rezident u međunarodnom programu za mlade kreativce UNIDEE, Cittadellarte, Fondazione Pistoletto, Biella, Italija

Nagrade i priznanja

• 2011. Prva nagrada Dana D, nagrada za najbolji rad na izložbi u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva HDD (timski rad)

• 2009. Best Presentation Award, nagrada za najbolju prezentaciju na radionici Inclusive Design Challenge u organizaciji Royal College of Art Helen Hamlyn Centre, Britisch Council-a i Seoul Metropolitan Government, održanoj u okviru Seoul Design Olympiad, Seoul World Design Capital u organizaciji ICSID-a, Seul, Sjeverna Koreja (timski rad)

• 2008. Najbolji dizajn štanda, Sajam gradnje i obnove, Sarajevo (timski rad)

• 2007. D&AD Best New Blood, nagrada Britanskog udruženja dizajnera i art direktora za najboljeg mladog dizajnera, nagrađeni zadatak je rađen pod mentorstvom akademika prof. Zlatka Ugljena, London, Velika Britanija

• 2005. Coca-Cola H.B.C. nagrada za produkt dizajn, Sarajevo (timski rad)

Članstvo u strukovnim udruženjima

• 2009. ULUPUBiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Sarajevo

• 2007. D&AD, britansko udruženje dizajnera i umjetničkih direktora, London, Velika Britanija

• 2006. MANYDEE, mreža polaznika međunarodnog programa za mlade kreativce UNIDEE, Cittadellarte - Fondazione Pistoletto, Biella, Italija

Poznavanje stranih jezika

U poslovnoj komunikaciji se potpuno ravnopravno služi našim i engleskim jezikom. Poznaje francuski, kao i osnove talijanskog i arapskog jezika.

Razgovarala: Elvira Kokor

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti