Nermin Muzur: Uspjesi me uvijek motiviraju da idem dalje od zacrtanog cilja

11.09.2017. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Nermin Muzur: Uspjesi me uvijek motiviraju da idem dalje od zacrtanog cilja

Najviše ga motiviraju uspjesi jer ga tjeraju da stalno ide još dalje od zacrtanog cilja.

Nermin Muzur, aktuelni je predsjednik nove Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kaže da je uz neophodno znanje jako važna odlučnost i spremnost da se prihvatiš nekog posla.

Za poslovni portal Akta.ba govorio je o svom poslovnom razvoju, novoj poziciji na kojoj se nalazi ali i o svojim hobijim.

Rođen je 1985. godine u Sarajevu gdje je završio Sportsku gimnaziju i Fakultet Sporta na kojem je stekao zvanje profesora.

Radno iskustvo kaže nije gradio u struci, već je svoje desetogodišnje iskustvo stekao u realnom sektoru radeći kao menadžer u domaćim i internacionalnim kompanijama. Kroz svoj posao se stalno educirao pa je i magistrirao na Poslovnoj upravi Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje magistra poslovne uprave. Za njega je to na neki način bilo objedinjavanje svega onog što je do tada radio i čim se bavio u svojih, kako kaže, prvih 30 godina života.

"Formalno i neformalno obrazovanje podjednako nas grade kroz život. To su faze kroz koje prolazimo i koje ostavljaju trag na nas kroz cijeli život. I jedno i drugo ne znače ništa ako ne dođu na plodno tlo, a tu prije svega mislim na ono što svi nosimo iz svojih kuća. Takođe u svijetu se sve više pita šta je to što znamo raditi, koje su naše sposobnosti, šta su naši rezultati, posebno kada je riječ o realnom sektoru iz kojeg ja dolazim, pa je i praksa jako bitna", govori Muzur.

Po njemu, ključ uspjeha, kako u poslu tako i u privatnom životu, je kvalitetan odabir saradnika - partnera koji su s nama, dodaje da je jako važno i koliko smo spremni na kompromise ali i da prihvatamo pozitivne i negativne kritike.

Najveći problem sa kojim se do sada susreo kroz svoj poslovni razvoj, za njega je kaže bio prelazak iz jednog vrhunski organizovanog sistema kao što je L'Oreal, u kojem je radio, u kompaniju koju tek treba da se pokrene. Ono što mu je najviše smetalo, a još uvijek je daleko od idealnog, jeste jako spora administracija, nedostatak samoinicijative i nedostatak odgovornosti za povjerene poslove,  odnosno skale nagrađivanja ili sankcionisanja, što na neki način pokušava da promjeni kroz svoju sadašnju poziciju.

BiH ima odlične predispozicije da živi od turizma, priča Muzur, ali mora se tu još puno stvari unaprijediti i na dosta toga raditi.

"Prvo je potrebno da svi više vjerujemo u to da je turizam takav potencijal koji je vrijedan isplativ i iskoristiv, zatim da krenemo sistemski rješavati probleme na svim nivoima. Zakonska rješenja je potrebno unaprijediti i na takav način stvoriti potreban ambijent kao osnov za dalji razvoj. Kad su u pitanju konkretne stvari mi u TZ KS u suradnji sa Vladom i razvojnom agencijom imamo grupe koje rade na konkretnim stvarima i pripremama za izradu stategije turizma u KS, koja će se naslanjati na startegiji razvoja KS. Već smo sada uveli novitete koji su se pokazali efikasnima od uvođenja on line aplikaciju za prijavu gostiju turističkoj, do potpisivanja partnerstva sa SFF-om ali i promocije na međunarodnim sajmovima i događajima", govori Muzur.

Najviše ga motiviraju uspjesi jer ga tjeraju da stalno ide još dalje od zacrtanog cilja.

"Za motivaciju je najbolja terapija uspjeh. Uspješno sprovedeni projekti mi daju dodatnu snagu i volju da idem dalje, posebno sad kad nisam u privatnom sektoru, i kada sam u prilici da radim u korist zajednice i društva. Ako želimo da smo uspješni i da to bude na duge staze moramo to onda raditi na kvalitetnim temeljima. Pravovremeno planiranje, korektna komunikacija, poštivanje dogovora i principa su samo neki od preduslova za uspjeh. Uz višu silu, jako važan je i taj takmičarski duh koji me prati kroz cijeli život", govori Muzur.

Svo svoje slobodno vrijeme voli koristi kroz sport.Trinaest godina aktivan je bio na odbojkaškom terenu što je ostavilo veliki trag i potrebu za stalnom aktivnošću.

"Bavim se sportom jer me odmara i daje mi energiju za svakodnevne aktivnosti. Odbojka je moja prva ljubav i uvijek joj se vraćam. Trudim se koliko mogu da treniram to je sad više kroz fitnes i tenis. Inače svaki slobodan trenutak mi je drago potrošiti na neku sportsku aktivnost", kaže Muzur.

Za kraj dodaje da će uvijek tragati za onim što ga čini sretnim, jer samo sretan čovjek je potpuno ispunjen. "Idemo dalje sve do medalje! A o medalji bi se dalo diskutovati", kaže Muzur.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti