Ramljanka Milka Pavličević u planinskom selu Proslap razvija biznis

11.07.2017. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Ramljanka Milka Pavličević u planinskom selu Proslap razvija biznis

Nakon višegodišnjeg rada u prosvjeti rođena Ramljanka Milka Pavličević prije tri godine ušla je sa suprugom u mali obiteljski biznis.

Nakon višegodišnjeg rada u prosvjeti rođena Ramljanka Milka Pavličević prije tri godine ušla je sa suprugom u mali obiteljski biznis, odnosno izgradnju male solarne elektrane.

Sve se desilo spontano, jer nikada ranije nije pokazivala interesovanje za biznis.  Sve je izgledalo nemoguće, iako je njen muž kaže u razgovoru za Akta.ba portal imao biznis ideje iz kojih se 2014. godine rodio obrt SE "Prosolar" za proizvodnju solarne energije. Zahvaljujući predanosti poslu solarnu elektranu su već 2015. godine pustili u pogon.

POTENCIJAL RAMSKOG KRAJA

Nakon ovoga njena razmišljanja su se u potpunosti promijenila. Spoznala je potencijal koji ima njen rodni kraj i cijela BiH te se značajnije okrenula ka biznisu. Sa prijateljima su osnovali zajedničko poduzeće HEET d.o.o. na čijem se čelu danas nalazi Milka.

"Svoju viziju smo usmjerili na ruralni razvoj, u planinskom selu Proslap. Tek smo na početku, ali smo u ozbiljnoj fazi izgradnje vjetroelektrana, a krenuli smo i u ekološko stočarstvo, u pripremi su projekti iz turizma i zaštite okoliša. Tempo je dosta jak, ali kada je to sve dobro programirano nije teško pratiti. Napredak tek očekujemo u naredne dvije godine", istaknula je Milka.

Iako je firma na čijem je čelu još u povoju, njena pozicija je jako značajna za prostor na kojem djeluje, neizravno jer je kroz razne poslove uključeno dosta mještana, a zbog specifičnog pristupa privukli su značajan broj potencijalnih investitora koji žele ulagati ovdje. Dosadašnji rad smatra dobrom pripremom, a pravi napredak se očekuje vrlo brzo.

Svjesna je da pravih rezultata nema bez edukacije, na čemu posebno radi.

Ženama koje tek počinju svoj profesionalni put savjetuje da budu odlučne i uporne, moraju same sebe uvjeriti da mogu biti uspješne kroz primjere uspješnih žena u BiH i regiji.

"Najvažnije za ženu je da razluči što je važno, a što nevažno. Jednostavno kazano moraju  pokušati, biti odlučne, uporne, a ono što misle da ne znaju savladat će kroz edukaciju", kaže Milka, koja je u privatnom životu majka četiri sina od koja su dva završila fakultete, jedan sin je student veterine u Sarajevu, najmlađi peti razred osnovne škole i jedne kćerke koja je sedmi razred osnovne škole.

PORODICA PRIJE SVEGA

Porodica je na prvom mjestu, potom posao. U slobodno vrijeme nađe vremena i za opuštanje uz muziku, obično narodnu ili pop.

"Uključena sam već duže vrijeme u etno skupinu 'Čuvarice' koja njeguje moderniji stil etno muzike", ističe Milka, koju očekuje još mnogo posla u ovoj godini.

Cilj je kaže ove godine izgraditi pet mikro vjetroelektrana, o čemu je Akta.ba već pisala.

"Želim da naše iskustvo prenesemo i na druge koji su zainteresirani za ovaj sektor. U narednom razdoblju ovisno o mogućnostima priključenja na distributivnu mrežu želimo povećati broj mikro elektrana",kaže Milka, nadodeći kako kroz ekološku proizvodnju mesa, odnosno kroz sustav krava-tele pored vlastite proizvodnje imaju plan da uključe mještane kako bi im pomogli da pokrenu vlastitu proizvodnju ili da rade za njih koristeći svoje napuštene objekte i zemljište.

"Plan nam je da ovaj prelijepi prostor pretvorimo u prostor seoskog turizma koji dobiva sve više na značaju. Udaljeni smo nešto više od stotinu kilometara od mora i radit ćemo na tome da se uvežemo sa morskim destinacijama u Hrvatskoj. Cilj nam je da zainteresiramo znanstvenike i znanstvene ustanove da im ponudimo prostor za edukativni rad sa studentima. Uvjerena sam kako će naši projekti biti dobri primjeri iz prakse kao model razvoja i drugih sličnih prostora."

Kao dokaz ovome ide u prilog i podatak da već rade na izradi studije ukupnih planinskih potencijala općine Prozor Rama i mogućnosti njihovog održivog korištenja u cilju ruralnog razvoja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti