Sanja Džeba, dizajnerica i kostimografkinja - Život je bogat

09.06.2012. 08:17 / Izvor: eKapija.ba
Sanja Džeba, dizajnerica i kostimografkinja - Život je bogat

Modna dizajnerica, filmska i pozorišna kostimografkinja Sanja Džeba rođena je u Banjaluci, a osnovnu školu i gimnaziju završila je u Sarajevu.

Diplomirala je na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu na odsjeku za scenografiju sa prosječnom ocjenom 9.05 i stekla diplomu slikar-scenograf. Godine 1981. postala je članica Udruženja likovnih i primjenjenih umjetnika BiH.

Dobila je stipendiju francuske Vlade za scenografiju (1986.–1987.), staž u Pariškoj operi Garnier i praktični rad dizajn enterijera caffe theatre u Theatre 95 u Parizu.

Pohađala je International School Jacque Lecoq, odjel za scenografe LEM (Laboratorij prostora i pokreta). Status samostalnog umjetnika stiče 1987. godine, a dvije godine kasnije postaje članica Udruženja filmskih radnika BiH.

Od 1981. godine djeluje kao scenograf, kostimograf u pozorištu, na filmu i televiziji u BiH i zemljama bivše Jugoslavije. U periodu 1992. do 2005. živi u Parizu, gdje radi kao kostimograf i scenograf.

Zahvaljujući mnogobrojnim kostimografijama u pozorištu, u Francuskoj stiče status samostalnog umjetnika po pravilniku francuskog zakona o umjetnicima.

U Parizu pet godina radi za Act company, kao kreativni direktor te učestvuje u osmišljavanju i ostvarenje godišnjeg plana i programa kompanije.

Od 2005. godine živi u Sarajevu gdje kao kostimograf i scenograf radi u pozorištu i na filmu. Veliku pažnju javnosti izazvala je 2010. godine kolekcijom "Life is rich", koja se sastoji od odjeće i accessoara od kože i svile. Kolekcija predstavlja skup Sanjinog iskustva, života i rada u Parizu, radova u pozorištu, filmu i televiziji, i onoga što je radila u modnoj industriji.

Tokom dugogodišnje karijere, radila je i na nekoliko poznatih filmova domaće produkcije kao što su "Ovo malo duše", "Kuduz" i "Savršeni krug" reditelja Ademira Kenovića, "Snijeg" Aide Begić, "Čuvari noći" Namika Kabila, "Šta ja znam" i "Sreća" Ines Tanović.

1982. godine dobila je nagradu Šestoaprilskog salona za najbolju scenografiju, a 1986. godine za najbolji enterijer.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti