Upoznajte Amru Mehić: Rediteljica koja nakon filma režira operetu

15.06.2017. 11:54 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Upoznajte Amru Mehić: Rediteljica koja nakon filma režira operetu

Nakon četrnaest godina najpopularnija i najčešće izvođena svjetska opereta Kneginja čardaša ponovo je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon četrnaest godina najpopularnija i najčešće izvođena svjetska opereta Kneginja čardaša ponovo je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Režiju za ovu priču o zabranjenoj ljubavi potpisuje rediteljica Amra Mehić. Za Amru je ovo prvo pozorišno rediteljsko iskustvo. Iako zahtjevan projekt, s mnogo entuzijazma i odgovornosti ušla je u ovu priču kako bi opravdala ukazano povjerenje. Priča nam, kako je pozvao profesor Admir Glamočak da asistira na projektu, no sudbina je htjela da potpuna odgovornost pripadne upravo njoj.

"Počeli smo zajedno pripremati. Kako je projekt zaista veliki i kako je uključeno mnogo ljudi u realizaciju, termini su se stalno prolongirali. Atko, nažalost, nije mogao da se uklopi u nove termine premijere i ohrabrio je mene i direkciju pozorišta, rekavši da ja to mogu sama. Velikodušno mi je prepustio režiju operete Knjeginja čardaša. Prvo sam bila ljuta, a danas sam mu beskrajno zahvalna. Svaki rediteljski projekt je novo i neponovljivo iskustvo, ali ovo je zaista dragocjena životna i rediteljska lekcija na koju vas ne može pripremiti niti jedna škola", govori Amra.

Kako je režija muzičko-scenskih djela poprilično zahtjevan zadatak, pitali smo našu sagovornicu kako se pripremala za operetu.

"Svaki posao je zahtjevan ako mu se iskreno predate i posvetite mu se na pravi način. O opereti zaista nisam znala mnogo, niti sam imala priliku za vrijeme školovanja da joj se približim osim iz vizure publike. Za vrijeme akademije kao student treće godine upustila sam se u adaptaciju mjuzikla All that Jazz i tada sam prvi put imala priliku da se ne bavim samo dramskim tekstom, nego i muzikom i plesnim koreografijama. To je najbliže što sam prišla ovako zahtjevnom zadatku. Intenzivno sam gledala operete pokušala da nekako prikupim sve propuštene informacije koje mi mogu pomoći da odgovorim ovakvom izazovu. Sada sam već pred kraj procesa a i dalje učim, i dalje se pripremam za svaku probu jednako kao i za prvu, svaki dan naučim nešto novo, otkrivam nove stvari, preispitujem ih skupa s ansamblom stavljam pod sumnju i onda donosim odluke."

Za soliste s kojima je radila i radi kaže da su posebna „vrsta“ ljudi. U komunikaciji s njima morate biti posebno senzibilni kako bi zadovoljstvo bilo obostrano, ocjena je rediteljice Mehić.

„Solisti su posebna 'vrsta' ljudi. Zaista to mislim, ali ne u negativnom smislu, morate znati s njima, morate biti i psiholog i pedagog, morate ih voljeti i diviti im se jer to zaista zaslužuju. Mnogo pružaju ali mnogo i traže. Kod njih nema improvizacije, na način na koji to neki glumci sebi mogu priuštiti.

Podsjetimo, početkom prošle godine snimljene su prve scene kratkog filma Terorist. Bio je to radni naslov filma koji je kasnije nazvan Nevidljivi. Scenarij za ovaj film je pisao Srđan Vuletić, a redateljica je Amra Mehić.

„Film ove godine treba započeti svoj festivalski život. Uvijek je teško rediteljima, (pretpostavljam da je tako i s piscima, i sličnim zanimanjima) pustiti i reći, ovo je kraj, završila sam. Uvijek mislite da možete još malo bolje ili bar malo drukčije. Uvijek mi je teško izaći iz montaže. Film je veoma aktuelne tematike, govori o predrasudama i današnjim izbjeglicama koje nemaju šansu za bolji život jer su 'etiketirani' svojim izgledom ili imenom, unaprijed ih osuđujemo ne dajući im priliku.

Glavne uloge igraju Ilir Tafa i Vanesa Glođo“.

Pozorište ili film?

Da smo joj ovo pitanje postavili prije nekoliko mjeseci, Amra kaže kako bi se opredijelila za film. Danas, kaže, ne može podijeliti svoja osjećanja.

"Mislim da se tu ne postavlja pitanje 'ugodnosti' nego adrenalina i senzibiliteta. Ja sam najblaže rečeno 'zaražena' filmskim setom, još od djetinjstva, i tu se osjećam 'na svom terenu', ali ova iskustva koje mi je pružilo pozorište su nezamjenjiva, dragocjena i opet bi ih ponovila, bez obzira na to što se sada nalazim u fazi 'nikad više', ali to je legitimna faza u sedmici prije premijere".

Nakon premijere operete rediteljica Mehić planira otići na neki otok kako bi prikupila svježu energiju za nove radne poduhvate.

„Po povratku s odmora me čeka produkcija kratkog filma Albana Ukaja, kao i koprodukcija jednog inozemnog projekta. Nakon toga se namjeravam posvetiti svom prvom dugometražnom filmu koji je u fazi pretprodukcije, scenarij za taj film potpisuje Namik Kabil.“

Do tada, radujemo se opereti Kneginja čardaša, koja će premijerno biti izvedena u četvrtak, 22. juna u 19:30 sati. Prva repriza planirana je za subotu 24. juna u 19:30.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti