Upoznajte Tanju Aleksić i njen svijet kolača

15.05.2017. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Upoznajte Tanju Aleksić i njen svijet kolača
OTVORI GALERIJU

Banjalučanka Tanja Aleksić pravi najbolje torte i kolače u Banjoj Luci. Za njen brend "Slatka tajna by Tanja" svi Banjalučani znaju.

Banjalučanka Tanja Aleksić pravi najbolje torte i kolače u Banjoj Luci. Za njen brend "Slatka tajna by Tanja" svi Banjalučani znaju.  

Tridesetsetsedmogodišnja​ ekonomistica po struci, majka četiri djevojčice u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako se sve slučajno desilo, iako je porodično vezana za ugostiteljstvo, nije slutila da će se jednog dana ozbiljno posvetiti svojoj najvećoj ljubavi, radu sa kolačima.

"Priča sa tortama i kolačima je nešto što je sastavnio dio mene cijeli moj život. Kada sam rodila četvrtu kćerku, na nagovor najbližih krenula sam da pravim torte, kolače po narudžbi. Jednostavno nije bilo nekog događaja u užoj i široj rodbini gdje se nije jelo nešto iz moje kuhinje. Od rođendana, krštenja, svadbi uvijek su tu bili moji kolači ili torte. I nizale su se pohvale, a pohvala je zapravo i motivacija za posao i to mi je dalo snagu i volju da se ozbiljno posvetim svemu", kaže Tanja, dodajući kako je njena kuhinja zapravo njen poligon i oaza zadovoljstva.

PORODICA NAJBOLJI KRITIČAR

Njene kćerke i porodica su bili prvi degustatori i najbolji kritičari. Polako su dolazile narudžbe od jedne, dvije male torte do onih većih za svadbe. Onda su krenuli slavski kolači, desetine kilograma naručenih, polako je išla dalje i u posao ušla još ozbiljnije. 

Kako je oko sebe imala prijatelje koji su u svijetu marketinga i medija, na njihov savjet odlučila se da ozbiljnije poradi na promociji na društvenim mrežama i putem servisa OLX.ba Nakon ovog kreće lavina interesovanja za njen rad.

"Ako imate dobar proizvod, to morate znati  i promovisati. Opet kažem srećna sam što imam prijatelje koji mi daju sjajne savjete vezano za samu prodaju, ali i marketing. Fokus u mom marketingu kao što sam ranije i rekla leži na društvenim mrežama. Postoje određena sredstva na mjesečnom nivou koja se izdvajaju za promociju na Facebooku, to nije veliki iznos, ali ja sam zadovoljna", ističe Tanja.

U poslu je još uvijek sama i kako kaže sebi najviše vjeruje kada je riječ o pripremi. O svemu vodi pažnju, jer ono što ne bih pojela ona i što ne bih dala da pojedu njena djeca, kaže nikada ne bih ni prodala.

Na naše pitanje, u čemu pronalazi inspiraciju, kaže kako inspiracija nastaje spontatno. Svaki proizvod koji pravi je u suštini zapravo nastao po njenom receptu.

"Dešava se da iz tri recepta sastavim jedan a koji će zadovoljiti potrebe mene i mušterija. Svakako postoje i neki tradicionalni recepti koje koristim. Trudim se da pratim kako domaće, tako i strane blogove i portale koji su specijalizovani za torte i kolače, ali i slanu hranu (ketering) Internet koji je velika encikopedija, ljubav prema poslu mašta i dogovor sa kupcima to je ono što zajedno treba ukombinovati kako bi dobili dobar produkt."

Najzahtjevnija torta i možda jedna od najtežih kaže bila je teška 16 kilograma.

"Za takvu tortu treba nekoliko sati da bi u finalu izgledala savršeno, ali ne žalim ni sekunde jer su svi bili oduševljeni. I naravno treba veliko strpljenje. Bio je to 18.rođendan od sina moje jako bliske prijateljice. Momak je htio nešto jednostavno, bez puno detalja. Jednostavno, htio je skormnu tortu, ali da bude lijepa. I na nju sam najviše ponosna. Bila je to čokoladna tortu koja je dekorisana ’Ferero Rošeom' i 'Rafaelo kuglicama'", priča nam Tanja.

Vrijeme kod izrade torti nikada nije određeno, te smatra da dobre torte nema bez tri sata rada na njoj.

Motivaciju pronalazi u svemu, naročito pozitivnim povratnim informacije od mušterija.

GOLA TORTA

Tanja radi i golu tortu. Kaže da se radi o torti koja nije prekrivena šlagom, marcipanom ili nekim drugim kremom koji će zamaskirati slojeve kora i fila. Umjesto ovog "prekrivača",  golu tortu ukrašava komadićima voća, listićima mente ili nekim voćem.

"To su u svijetu i kod nas ponekad najčešće svadbene torte, jer je svima više dosta fondana i fondan ruža na tortama. To nije nikakva novost u svijetu, ali kod nas je nešto novo. Hrvatska i Srbija ima par odličnih poslastičara čija je uža specijalnost upravo ’gola torta’", priča Tanja.

Njene torte, slatki stolovi, kolači svih vrsta i ketring mogu se kupiti u Banjoj Luci, ali je dostava moguća i izvan Banjaluke.

Priča nam kako se od ovog posla može fino zaraditi. "Ne treba maštati da ćete u BiH zaraditi milione od ovakvog posla. Jednostavno lijepo zaradite i to je dovoljno. Ipak najveći dio zarade ide na nove nabavke (mikseri, šabloni, dekoracije). Ja sam po prirodi, kako kažu moji najbliži skromna osoba, tako da se nikada ne žalim."

Onima koji kreću njenim putem poručuje da budu originalni i imaju dosta strpljenja, jer uspjeh ne dolazi preko noći.

"Nikada, ali baš nikada ne stavljajte kvanitet ispred kvaliteta. Ovo je posao o kojem se priča, dovoljno je jedan promašaj (loš proizvod) i to će vas uništiti. Samo kvalitet stavite na prvo mjesto i uspjeh je tu.  Ako želite da uspijete, morate svakako uključiti i veliku ljubav prema kolačima, tortama i kuhinji. Jer ovo je posao koji traži vašu ljubav. Torte su kao ljudi, da bi bila odlična morate joj se posvetiti i dati joj maksimum sebe", zaključuje Tanja.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti