Željko Stjepanović, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS - U dosluhu sa publikom

21.06.2012. 14:51 / Izvor: eKapija.ba
Željko Stjepanović, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS - U dosluhu sa publikom

Sa Željkom Stjepanovićem, glumcem i umjetničkim direktorom Narodnog pozorišta Republike Srpske, razgovarali smo o teatarskoj sezoni koja se bliži kraju, problemima sa kojima se susreće ova teatarska kuća, saradnji sa pozorištima u Federaciji BiH, planovima za narednu sezonu...

Narodno pozorište Republike Srpske imat će ukupno 8 premijera u ovoj sezoni, što je za naše uvjete, prilično impresivan broj. Kako Vi, kao umjetnički direktor, objašnjavate ovaj veliki broj produkcija? Da li je novac presudan faktor?

Novac je važan, ali nikako presudan faktor da naše pozorište evo započinje rad na osmoj premijeri u ovoj sezoni. Najvažniji faktor je veličina i kvalitet glumačkog ansambla, vrhunska organizacija unutar kuće, postojanje dviju scena, kao i otvorenost i spremnost nove uprave da stvara uvjete za daljnje podizanje kvaliteta našeg repertoara.

Šta smatrate najvećim uspjehom NPRS-e u ovoj sezoni? Da li ste ispunili ciljeve koje ste imali na početku sezone, te da li su predstave na nivou kvaliteta kakav želite?

Najvećim uspjehom smatram pune sale Narodnog pozorišta, da publiku interesuje ono što mi radimo, a da je kvalitet naših predstava iz sezone u sezonu sve bolji. Ciljevi su dugoročni, a mi nastavljamo jednu uzlaznu liniju u radu našeg pozorišta koja traje gotovo dvadesetak godina.

Koji su poblemi sa kojima se susrećete u svom radu?

Kako stvoriti uvjete koji će favorizovati rad u pozorištu. Glumcu, a i ostalima, mora biti važno koliko će mjesečno odigrati predstava i da za to bude plaćen. Sada, igrao ili ne igrao, glumcu je plaća ista, a to nije dobro.

U pozorišnim krugovima se stalno potencira pitanje publike. Koliko ste zadovoljni posjećenošću predstava i na koji način se trudite da publiku dovedete u vaše pozorište?

Trudimo se da budemo u dosluhu sa našom publikom, da pravimo predstave i biramo teme koje će da ih interesuju, da se ne zatvaramo, i zarad “vrhunske” umjetnosti izgubimo vezu sa običnim čovjekom.

NPRS-e je centralna pozorišna kuća Republike Srpske. Kako biste ocijenili saradnju sa pozorištima iz Federacije BiH i da li bi ta saradnja, u skorijoj budućnosti, mogla biti podignuta na viši nivo, u smislu razmjene predstava, tj. većeg broja gostovanja? Koji su preduvjeti za jače kulturno povezivanje?

Saradnja sa pozorištima iz Federacije BiH je dobra, a da bi je podigli na viši nivo moramo svi zajedno da pravimo što bolje predstave, jer jedino je kvalitetna predstava pravi preduvjet za istinsko kulturno povezivanje.

U kojem smjeru će ići repertoarna politika NPRS-e u narednoj sezoni? Imate li već neke planove?

Želja nam je da imamo što raznovrsniji repertoar. Naredne dvije sezone su gotovo dogovorene. Za svakog po nešto, domaća i svjetska klasika, savremena domaća i svjetska drama, praizvedbe, mjuzikli, koreo drame (Šekspir, Andrić, Kočić...), reditelji: Mladen Materić, Stela Korljan, Nikola Pejaković, Kokan Mladenović, Ana Đorđević...ž

Iz biografije

Željko Stjepanović je završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu 1990. godine u klasi prof. Bore Stjepanovića.

Bio je član ansambla Pozorišta mladih i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Član ansambla Narodnog pozorišta RS od 1994. godine, a od 1998. do 2004. godine i upravnik Narodnog pozorišta RS.

Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci. Radio kao asistent na predmetu Gluma.

Odigrao veliki broj uloga u pozorištu, na televiziji i filmu. Više puta nagrađivan.

Od sezone 2011/2012 na položaju umjetničkog direktora Narodnog Republike Srpske.

Izvor: bhteatar/eKapija

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti