APKE savjetovanje: Saznajte sve o uslovima i načinu korištenja e-aukcije

15.03.2017. 16:02 / Izvor: Akta.ba
APKE savjetovanje: Saznajte sve o uslovima i načinu korištenja e-aukcije

U cilju kvalitetne pripreme za korištenje e-Aukcije na savjetovanju 24. marta bit će objašnjeni članovi Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-Aukcije.

U skladu sa novitetima u sistemu javnih nabavki u Bosni Hercegovini te uobičajenom praksom, Agencije APKE Sarajevo da iste ažurno prati i blagovremeno distribuira prema svojim klijentima, ovim putem objavljuje najnovije informacije o novim institutima u praktičnoj primjeni ZJN -a kao i ostalih propisa koji imaju uticaj na primjenu ZJN-a .

Pravilnik o uslovima i načinu korištenja e-Aukcije je stupio na snagu 14.9.2016. godine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 66/16).

E-Aukcija je dio postupka javne nabavke koji se provodi nakon otvaranja (i utvrđivanja prihvatljivosti) ponuda a omogućava ponuđačima podnošenje novih poboljšanih ponuda. Pravilnikom je ugovornim organima definisana obaveza korištenja e-Aukcije u najmanje 30% postupaka koje će provoditi u 2017. godini.

Osnovne prednosti uvođenja e-Aukcija su smanjenje utroška javnih sredstava u postupcima javne nabave koji, prema EU-baziranim istraživanjima, iznose u prosjeku oko 30%. Tako da umjesto da se ugovor dodijeli najpovoljnijem ponuđaču nakon evaluacije ponuda svi kvalificirani ponuđači se pozivaju na sudjelovanje u e-aukciji, gdje su u prilici spustiti svoje cijene i tako nadmašiti ponudu konkurenata u postupku.

Osim ovih prednosti tu je i faktor povećanja transapretnosti i smanjenja korupcije u postupcima javnih nabava. Naime, ponuđači potpuno anonimno formiraju niže cijene, tako da ni ugovorni organ ni konkurentski ponuđači tijekom aukcije ne znaju koji ponuđač stoji iza koje ponude.

U regionu ovaj model koriste Slovenija i Hrvatske kao zemlje članice EU i Makedonija kao zemlja kandidat. Srbija i Crna Gora provode pripremne aktivnosti na uvođenju ovog sustava.

"Naročite rezultate postigla je Makedonija, gdje je, zbog izuzetnih financijskih ušteda koje su postignute uvođenjem ovog sustava, uvedena obveza da se svi postupci javnih nabava, čak i onih male vrijednosti ispod 5.000 eura, moraju završiti elektronskom aukcijom", navode iz Agencije APKE.

Sistem za elektronsku aukciju ne stvara nikakve finansijske obaveze za ugovorne organe koji budu organizirali aukcijske događaje, jer je korištenje ove usluge besplatno.

"U cilju Vaše kvalitetne pripreme za korištenje e-Aukcije na savjetovanju 24. marta 2017. godine u Sarajevu ćemo u detalje objasniti članove Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-Aukcije, uživo demonstrirati zakazivanje i provođenje e-Aukcije na Portalu javnih nabavki u slučaju kriterija najniža cijena i ekonomski najpovoljnija ponuda, objasniti redoslijed koraka u postupku sa e-Aukcijom, te vam dati odgovore na bilo kakve nejasnoće vezane za e-Aukciju.  Za ovu temu savjetovanja dovodimo stručnjaka za informacione sisteme iz Agencije za javne nabavke koji je direktno odgovoran za rad E-aukcije. Gos. Almina Vehabovića koji će održati praktičnu radionicu, gdje će na konkretnim primjerima, direktno u sistemu, prikazati pravilan rad i odgovoriti na sve vaše upite koji se odnose na E-aukciju", poručuju iz ove agencije.

O ovome kao i temama:

a) Provođenje e - Aukcije u sistemu javnih nabavki (demonstracija postupka),
b) Uočene nepravilnosti u postupcima javnih nabavki od strane Ureda za reviziju institucija
    Bosne i Hercegovine,
c) Rad drugostepenog organa po žalbi,
d) Primjeri iz prakse i stepen odgovornosti rukovodioca i komisija u slučaju negativnog
    revizorskog izvještaja u dijelu javnih nabavki,
e) Šta članovi komisije moraju poštivati u svom radu,
f) Pavna zaštita u postupku javne nabavke,

više će se govoriti na VELIKOM STRUČNOM SAVJETOVANJU KOJE SE ORGANIZUJE U PERIODU 24. MART 2017. GODINE, U SARAJEVU HOTEL EUROPA:


Za više informacija kontaktirajte na e-mail: info@apke.ba, ili tel. 033/472-317, 061/849-330. Plan i program možete pogledati na:  www.apke.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave