BiH u martu 2015. godine domaćin konferencije za biomedicinski inžinjering

03.12.2014. 09:20 / Izvor: eKapija.ba
BiH u martu 2015. godine domaćin konferencije za biomedicinski inžinjering

Prva Regionalna konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (CMBEBIH) će se održati na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

Prva Regionalna konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (CMBEBIH) bit će održana 13. -15. marta, 2015. na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu.

Cilj konferencije je da se fokusira na polja medicinskog i biološkog inžinjeringa: biomedicinska obrada signala, snimanje i obrada slika, zdravstvena informatika, e-zdravstvo i telemedicina, biosenzori i bioinstrumentarij, biomaterijal, biomehanika, robotika i minimalno invazivne operacije, inžinjering kardiovaskularnog, respiratornog i endokrinog sistema, molekularni, celularni i inžinjering tkiva, klinički inžinjering i procjene zdravstvene tehnologije, te biomedicinska inžinjerska obrazovanja. Konferencija će poslužiti kao forum za istraživače iz akademske zajednice, medicinskih i bioloških institucija i industrije.

Bosna i Hercegovina je prvi put domaćin ovakve konferencije, čime ona dobija na važnosti, a podržava je Internacionalna Federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE), Evropska alijansa za medicinski i biološki inžinjering (EAMBES), Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli te brojne druge visokoobrazovne ustanove, kao i udruženja. Predstojeća Konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i predstavljanje posljednjih dostignuća unutar svih oblasti biomedicinskog inžinjeringa.

U svojstvu predavača na konferenciji, najavljen je dolazak predsjednika Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inžinjering, Magjarević Ratka te drugi svjetski kao i domaći stručnjaci iz oblasti medicine, inžinjeringa, telemedicine te predstavnici državnih službi, ministarstva, privatnog sektora i drugi uvaženi gosti. Sama konferencija bi trebala poslužiti i kao savršena prilika za zvanično pristupanje naše zemlje, odnosno Društva za medicinski i biološki inžinjering u BiH Internacionalnoj Federaciji za medicinski i biološki inžinjering.

Sve informacije o CMBEBiH možete pronaći na oficijalnoj web stranici konferencije, a dodatne informacije možete dobiti i na Facebook stranici.

Televizija N1će biti ekskluzivni medijski partner ove konferencije.

eKapija.ba/N1

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave