Najave / DOGAĐAJI

Ko su najpoželjniji poslodavci u BiH?

16.05.2013. 12:18 / Izvor:

Kompanija Development studio i portal Posao.ba i ove godine šesti put zaredom dodjeljuje priznanja kompanijama koje su izabrane za najpoželjnije poslodavce u 2013. godini.

Ukupno 12.590 ispitanika iz svih dijelova BiH nominovalo je više od 280 kompanija, od čega je odabrano top 100 kompanija koje su osvojile najveći broj glasova.

U istraživanju koje je ove godine provedeno tokom dva mjeseca: februar i mart 2013. godine, učestvovalo je 12.590 ispitanika iz svih dijelova BiH, a broj ispitanika se iz godine u godinu povećava.

Najpoželjniji poslodavac pokrenut je 2007. godine kad je Posao.ba prvi put pokrenuo istraživanje na portalu kako bi se saznalo ko su to poslodavci za koje bi korisnici najviše voljeli raditi. Nakon velikog interesa javnosti i pozitivnih reakcija kompanija, istraživanje je pokrenuto i sljedeće godine. Organizirana je i ceremonija dodjele priznanja prvi put i od tada je prerasla u tradicionalnu manifestaciju u poslovnom svijetu. Manifestacija već šest godina zaredom okuplja direktore, HR i marketing menadžere i najvažnije predstavnike političkog i privrednog života u BiH te najvažnije medije u zemlji.

"Naš je cilj promovirati pozitivne prakse upravljanja ljudskim potencijalima u BiH kako bi se kompanije dodatno motivirale da unapređuju svoje odnose prema zaposlenicima, te da ponude što bolje uslove za rad, razvoj i edukaciju. Zahvaljujući istraživanju stičemo uvid u percepciju bh. građana o kompanijama kao poslodavcima te u faktore koji utiču na njihovu percepciju. Status najpoželjnijeg poslodavca kompanijama otvara mogućnosti privlačenja potencijalnih zaposlenika sa potrebnim kvalifikacijama, vještinama, odgovornošću i spremnošću na rad, što je preduslov za razvoj i napredak kompanije", izjavio je Benjamin Kadić, Key Account Manager kompanije Development studio.

Istraživanje Najpoželjniji poslodavac 2013.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanima najvažniji faktori atraktivnosti kompanije sigurnost i redovna plata te visina plate i beneficije. U istraživanju su ponuđeni razlozi atraktivnosti zbog kojih ispitanici smatraju određenu kompaniju najpoželjnijim poslodavcem, a imali su mogućnost da izaberu više razloga. Zaposleni ispitanici iz BiH uglavnom ne rade za poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim dok samo mali dio zaposlenih ispitanika ima tu sreću da je već zaposleno kod poslodavca kojeg smatraju najpoželjnijim.

Događaj su medijski podržali TV1, Radio Stari Grad i Radio Antena, magazin Gracija, Business Magazin i portal Klix.ba. 

Imena kompanija koje su ove godine osvojile titulu najpoželjnijeg poslodavca saznat će se na ceremoniji koja će se održati u petak, 17. maja u Domu Armije sa početkom u 19:00 sati. Na ceremoniji, uz zabavu i druženje, bit će dodijeljena zvanična priznanja kompanijama dobitnicama priznanja „Najpoželjniji poslodavac 2013“.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Najave