Obilježavanje početka šest pilot projekata u domenu EE širom BiH

03.12.2015. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Obilježavanje početka šest pilot projekata u domenu EE širom BiH

Oficijelno obilježavanje početka šest pilot projekata u domenu energetske efikasnosti širom Bosne i Hercegovine bit će provedeno od 3. do 18. decembra u okviru implementacije regionalnog projekta Energetska efikasnost.

Oficijelno obilježavanje početka šest pilot projekata  u domenu energetske efikasnosti širom Bosne i Hercegovine bit će provedeno od 3. do 18. decembra u okviru implementacije regionalnog projekta Energetska efikasnost u udruženjima opština (EeMA), kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusamenarbeit (GIZ).

Početak dva pilot projekta, od ukupno osam, je već obilježen u novembru ove godine i to u općinama Zenica i Kreševo.

Regionalni EeMA projekt je finansiran od njemačkog Saveznog ministartsva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske vlade. Implementira se kroz GIZ Otvorene regionalne fondove za Jugoistočnu Evropu - Modernizacija općinskih usluga (ORF-MMS) i Energetska efikasnost (ORF-EE).

Njemačka vlada od 2008. godine aktivno podržava jugoistočnu Evropu (JIE) u procesu približavanja Evropskoj uniji u domenu energetske efikasnosti.

Obilježavanje početka Projekta ''Unaprijeđenje sistema grijanja i hlađenja u zgradi Grada Bijeljina'' planirano je za 3. decembar u Banja Luci. Projekt ''Unapređenje energetske efikasnosti zgrade Općinske administracije'' počet će 4. decembra u Novom Gradu.

U Gradišci 4. decembra počinje Projekt ''5 kW do sunca - korištenje 10 kW mini-energetskih postrojenja sa solarnim fotopanelima''. U Foči 14. decembra počinje Projekt ''Zamjena postojeće LED rasvjete''.

''Poboljšanje javne rasvjete upotrebom LED tehnologije'' je Projekt koji će početi  u Trebinju 14. decembra, a posljednji  ''Modifikacija drugog dijela fasadnih prozora na Drugoj osnovnoj školi u Hrasnici'' počinje 18. decembta na Ilidži.

Očekuju se učešća i javna obraćanja općinskih načelnika, predstavnika nevladinog sektora, Udruženja opština, GIZ-a, Švicarske vlade, te institucija relevantnih za domen energetske efikasnosti u BiH.

Implementacija pilot projekata predstavlja značajan događaj, pored ostalog i u kontekstu pridavanja veće pažnje energetskom sektoru u BiH i JIE. Ovo je tematika koja je inače dosta zanemarena u regionu, saopćeno je iz GIZ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave