POKRENI SE! - Kako i zašto pokrenuti vlastiti posao?

09.07.2015. 11:18 / Izvor: Akta.ba
POKRENI SE! - Kako i zašto pokrenuti vlastiti posao?

Kada razmišljamo o start-up poduzetništvu ovog novog doba uglavnom se nameće slika 20-i-nešto godišnjaka koji u svojim studentskim sobama pretvaraju, pišu kod za neki novi "hit" kojim će očarati investitore.

Kada razmišljamo o start-up poduzetništvu ovog novog doba uglavnom se nameće slika 20-i-nešto godišnjaka koji u svojim studentskim sobama pretvaraju, pišu kod za neki novi „hit“ kojim će očarati investitore, markirajući pri tome s predavanja, a sve s ciljem da postanu neki novi milijarderi i izvršni direktori. Uistinu, suosnivač Facebook-a Mark Zuckerberg, ili osnivač WordPress-a Matt Mullenweg su „uboli“ sa svojih 20-i-nešto.

No, na svakog takvog techno 20-ogodišnjaka s kapuljačom i izlizanim farmericama, tu je jednako impresivna brojka inovatora s 40-i-nešto. Uspjeh može doći u bilo kojoj dobi. Sam Walton je otvorio prvi Wal-Mart dućan kad je imao 44, Mike Ramsay je imao 47 kad je suosnovao TiVo, a Henry Ford je imao 45 kad je kreirao revolucionarni automobil „Model T“. U stvari, istraživanja pokazuju da je prosječna dob osnivača tech-poduzeća 39, što znači da je dvostruko više poduzetnika starijih od 50 godina, nego mlađih od 25. Stereotip mladog poduzetnika današnjice postoji, no ne dopustite da to zadrži vaš puni potencijal!

Nema nikakvih dilema da nam treba svaki novi poduzetnik, bez obzira na svoje godine i da svaki zaslužuje svu moguću potporu koju može dobiti. Možda ste jedan od njih baš Vi! Ideja koja Vam se mota po glavi u zadnje vrijeme ili čak odavno, neće se sama od sebe ostvariti. POKRENI SE! Pokušaj!

Pridružite se u srijedu 15.7. i čujte iskustva onih kojih su krenuli tim putem, mladih i onih iskusnih, a prijavite se na mail mateja.bosnjak@intera.ba Pitajte! Iscijedite svaku kap praktičnog iskustva ili inspiracije iz njih i ostalih koji će poput Vas biti taj dan tu! Poslušajte ne kako napisati poslovni plan, nego kako postaviti ono što mu prethodi – poslovni model: što je moj proizvod/usluga, kome on treba, kako ga marketiram, prodajem i naplaćujem! Sudjelovanje na događaju je besplatno.

Gosti:

Edin Saračević, osnivač HUB378 Sarajevo – Osnivač nekoliko startup kompanija, među kojima su „The Map Network“ i „Personal“ koji je osnovan 2009.

U 2013. je pokrenuo novi startup projekt HUB387/NEST71/Academy387. Dok je razvijao startup kompanije u SAD-u upravljao je i vodio IT timove u Sarajevu omogućivši im da budu konkurentni na svjetskom tržištu.

Tomislav Bronzin, osnivač CITUS d.o.o. Zagreb - IT/Business konsultant u vlastitoj kompaniji CITUS. Preko 20 godina iskustva u razvoju kompleksnih IT sustava, mobilnih rješenja i web aplikacija rezultiralo je s tri patenta. Više od 10 godina je bio regionalni Microsoftov direktor Hrvatske, BiH, Maedonije, Kosova i Albanije. Sedam godina je bio uključen u pokretanje Inovacijskog Centra u RH.

Marin Jozić, osnivač COX4 d.o.o. Mostar - Magistar računarstva s preko 6 godina iskustva u IT sektoru. Radio je na razvoju software-a, analizi podataka, sistem administrator u Alfa Thermu, projekt koordinator u INTERA Tehnološkom Parku itd. Uz to je osnivač startup kompanije COX4.

Haris Hadžiahmetović, osnivač MSS d.o.o. Mostar – Suosnivač startup poduzeća MSS s višegodišnjim iskustvom u IT sektoru izradio je velik broj web stranica i mobilnih aplikacija.      

Moderator:

Boris Čerkuč, najprepoznatljiviji glas mostarskog radijskog etera će nas voditi kroz program i diskusiju s našim sugovornicima. Trenutno radijski voditelj na RDV-u.     

Agenda

14:00 – 14:15      Uvodna riječ organizatora

Kako INTERA TP može pomoći u pokretanju biznisa?

14:15 – 14:35      Panel – Startupi iz Hercegovine

Marin Jozić, COX4 d.o.o. Mostar

Haris Hadžiahmetović, MSS d.o.o. Mostar

14:35 – 15:15      Panel – Primjeri iskusnih poduzetnika

Edin Saračević, HUB387 Sarajevo

Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. Zagreb

15:15 – 15:35      Poslovni model – fundament svakog poduzetničkog pothvata

Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. Zagreb

15:35 – 16:00      Pitanja i odgovori

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave