Regionalni primjer dobre prakse lokalnog ekonomskog razvoja

04.10.2013. 10:03 / Izvor: eKapija.ba
Regionalni primjer dobre prakse lokalnog ekonomskog razvoja

U okviru realizacije projekta „Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (ProLocal)“ njemačka vladina organizacija GIZ organizuje studijsko putovanje u Čakovec i okolinu

03.-04.10.2013, Međimurje, Hrvatska – u okviru realizacije projekta „Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (ProLocal)“ njemačka vladina organizacija GIZ organizuje studijsko putovanje u Čakovec i okolinu (Međimurje, Hrvatska) za rukovodeće ljude u opštinama i gradovima Republike Srpske i Federacije BiH.

Cilj studijske posjete je da na sagledavanju konkretnih primjera dobre prakse iz stvarnog života u Međimurskoj županiji, koja prednjači u lokalnom ekonomskom razvoju u našem regionu, pomogne ljudima iz partnerskih opština i gradova u sprovođenju razvojnih procesa na svom području sa posebnim naglaskom na:

-             ruralni razvoj i preduzetnike u sektoru poljoprivrede i prehrane koji su kvalitetno iskoristili mogućnosti sufinansiranja svojih investicija sredstvima fondova Evropske unije (IPARD),

-             kreiranju strategija za uspješno privlačenje investitora u poslovne zone,

-             ulogu razvojne agencije u promovisanju  lokalnog ekonomskog razvoja.

Učesnici studijske posjete sastati će se sa preduzetnicima i načelnicima opština i naselja u Međimurskoj županiji (okolina Čakovca), GIZ konsultantima, te službenicima lokalne razvojne agencije.

Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj (ProLocal) se realizuje u ime Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ-a) u BiH od početka ove godine. U periodu 2013-2015 glavni cilj ProLocal-a je da radi na unapređenju saradnje između privatnog sektora i opštinske administracije, te jačanje efikasnosti i kapaciteta lokalne uprave. Njemačka vlada obezbijedila je 4 miliona eura za implementaciju projekta.

Tokom dvodnevnog programa, zvaničnici iz opštinskih uprava i administracije RS i FBiH će imati priliku da posjete:

-             farmu porodice Murković iz Novakovca, pogon za proizvodnju i pakovanje povrća Kosi Nenad u Totovcu i vinariju Cmrečnjak, koji su za potrebe svog razvoja uspješno povlačila sredstva iz IPARD-a,

-             preduzetničku zonu u Svetom Martinu na Muri koja je odličan primjer privlačenja investicija u maloj lokalnoj samoupravi,

-             regionalnu razvojnu agenciju REDEA, Čakovec, kao uspješan primjer dobrog upravljanja razvojnim inicijativama i međunarodne saradnje. U sklopu tog posjeta obići će se i TIC (tehnološko inovacijski centar), te energetska agencija MENEA.

Učestvovati će opštinski načelnici i njihovi bliski saradnici iz desetak opština iz RS i FBiH. Organizacija ove studijske posjete je nastavak GIZ-ove prakse da svake godine organizuje slična dešavanja peer-to-peer učenja o najboljim praksama lokalnog ekonomskog razvoja u regionu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave