Investicije / NEKRETNINE

Gradnja Poslovnog objekta S2 - Novo Sarajevo: Investicija od 80 mil. KM

10.03.2010. 14:07 / Izvor: eKapija.ba

Pored glavne saobraćajnice u ulici Zmaja od Bosne u Novom Sarajevu, u neposrednoj blizini većine najvažnijih političkih i privrednih institucija, uskoro počinje gradnja poslovnog objekta S2 Novo Sarajevo.

Lokacija objekta je u obuhvatu RP "Centar Novo Sarajevo" na parceli sa sjevera ograničenoj ulicom Zmaja od Bosne, sa zapada objektom Elektroprivrede BiH, sa istoka ulicom Fra Filipa Lastrića i hotelom "Bristol" i sa juga novoplaniranom internom saobraćajnicom.

Glavni pješački prilaz objektu predviđen je sa trga koji se nalazi uz ulicu Zmaja od Bosne. Kolski prilazi podzemnoj garaži su dvije rampe na istočnoj i zapadnoj strani parcele.

Površina parcele iznosi cca 7870,00 m².

Objekat se sastoji iz podzemne garaže na 3 etaže i 3 objekta koji sadrže prizemlje i 12, 14 ili 16 spratova.

Podzemne etaže namijenjene su za garažiranje vozila sa ukupno 340 parking mjesta ukupne površine 12 613,00 m². Pored parkiranja u ovim etažama predviđeni su i tehnički prostori neophodni za neometano funkcionisanje garaže i poslovnih objekata. Sve podzemne etaže su vertikalnim komunikacijama (stepeništa i liftovi) povezane sa nadzemnim dijelom objekta (prizemlje i spratovi)

- Prizemlje objekata je previđeno za smještaj ulaznih prostora, te različitih multimedijalnih sadržaja (showroom, sale sa konferencije i ostali prostori za više namjena)

- 1. – 16. sprat su namijenjeni za poslovne prostore. Predviđen je fleksibilan raspored prostora – kancelarijski ili desk sistem. Svaka etaža ima netto površinu 610,0 m². Predviđeno je ukupno preko 25 000,00 m² netto kancelarijskog i poslovnog prostora.

Ukupna vrijednost investicije je 80 miliona KM, a investitor i izvođač radova je GP "Butmir" d.o.o. Sarajevo.

Kompletni idejni, glavni i izvedbeni projekat su već završeni od strane D.D. "DOM" S.P.I. Sarajevo. U ostvarivanju projektne dokumentacije i analitičkih studija pored DOM SPI bile su uključene i renomirane finansijske institucije kao i eminentni spoljni saradnici za specifične struke.

Liderski tim na ovom projektu su arhitekte dipl. ing. arh. Kemal Hasibović, dipl. ing. građ. Kenan Muzur, dipl. ecc. Šemso Imamović i dipl. ing. geod. Edin Hadžiomerović.

Radovi na objektu počinju u aprilu 2010. godine, dok je kraj predviđen za decembar 2012. godine, potvrdili su iz kompanije Butmir za eKapija.ba.

Predviđeno je da čitav projekat prođe kroz dvije faze, a trenutno se nalazi u fazi izdavanja građevinske dozvole, dok su sve ostale potrebne dozvole i saglasnosti već obezbijeđene.

Butmir d.o.o. posjeduje opremu za izvođenje radova na zaštiti građevinskih jama i savremenu specijaliziranu opremu za izvođenje armirano betonskih konstrukcija. U skladu s tim Butmir d.o.o. samostalno izvodi građevinske radove, dok izvođenje zanatskih i instalaterskih radova povjerava specijaliziranim renomiranim firmama.

U izvođenje kompleksnog projekta kao poslovni centar S2 u Sarajevu Butmir d.o.o. će uključiti tim inžinjera i tehničara sa iskustvom u gradnji objekata ovog tipa. Osim toga, u izgradnju će biti uključena najsavremenija mehanizacija i oprema za ovu vrstu radova.

Kada su u pitanju tehnološke i organizacione novine u radu na projektu S2 Novo Sarajevo, iz Butmira je saopćeno da su se za pripremu i izgradnju ovakvog objekta opremili savremenim softverima za pripremu projektne dokumentacije, savremenim sredstvima mehanizacije za vertikalni i horizontalni transport opreme, materijala i izvršilaca posla, kao i specijaliziranim sredstvima za transport i ugradnju betona.

Također, za izgradnju objekta će se koristiti savremeni materijali koji ispunjavaju evropske i domaće ekološke i sigurnosne norme, rečeno je za eKapija.ba.

"Objekat S2 je do sada najveća investicija GP Butmir, ali smo trenutno u fazi priprema lokacije gdje bi visina ulaganja višestruko premašila vrijednost objekta S2. Razvojna politika GP Butmir je da pored izvođenja radova za investitora istražuje i priprema projekte za vlastite investicije", kažu u ovoj kompaniji.

Od osnivanja do danas Butmir je pored izvođenja radova za poznatog investitora radio i objekte za tržište. Trenutno grade oko 12.000 m² stambenog prostora gdje je Butmir investitior.

"Potvrda naše stalne i uspješne borbe za kvalitetno obavljen posao je dobijanje certifikata ISO 9001-2000 za projektovanje, izvođenje i inžinjering, čime smo postali prva građevinska firma na području BiH sa visokim priznanjem za kvalitet izvedenih radova", poručuju na kraju iz Butmira.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije