Gradnja Poslovnog objekta S2 - Novo Sarajevo: Investicija od 80 mil. KM

10.03.2010. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Gradnja Poslovnog objekta S2 - Novo Sarajevo: Investicija od 80 mil. KM

Predviđeno je da čitav projekat prođe kroz dvije faze, a trenutno se nalazi u fazi izdavanja građevinske dozvole, dok su sve ostale potrebne dozvole i saglasnosti već obezbijeđene.

Pored glavne saobraćajnice u ulici Zmaja od Bosne u Novom Sarajevu, u neposrednoj blizini većine najvažnijih političkih i privrednih institucija, uskoro počinje gradnja poslovnog objekta S2 Novo Sarajevo.

Lokacija objekta je u obuhvatu RP "Centar Novo Sarajevo" na parceli sa sjevera ograničenoj ulicom Zmaja od Bosne, sa zapada objektom Elektroprivrede BiH, sa istoka ulicom Fra Filipa Lastrića i hotelom "Bristol" i sa juga novoplaniranom internom saobraćajnicom.

Glavni pješački prilaz objektu predviđen je sa trga koji se nalazi uz ulicu Zmaja od Bosne. Kolski prilazi podzemnoj garaži su dvije rampe na istočnoj i zapadnoj strani parcele.

Površina parcele iznosi cca 7870,00 m².

Objekat se sastoji iz podzemne garaže na 3 etaže i 3 objekta koji sadrže prizemlje i 12, 14 ili 16 spratova.

Podzemne etaže namijenjene su za garažiranje vozila sa ukupno 340 parking mjesta ukupne površine 12 613,00 m². Pored parkiranja u ovim etažama predviđeni su i tehnički prostori neophodni za neometano funkcionisanje garaže i poslovnih objekata. Sve podzemne etaže su vertikalnim komunikacijama (stepeništa i liftovi) povezane sa nadzemnim dijelom objekta (prizemlje i spratovi)

- Prizemlje objekata je previđeno za smještaj ulaznih prostora, te različitih multimedijalnih sadržaja (showroom, sale sa konferencije i ostali prostori za više namjena)

- 1. – 16. sprat su namijenjeni za poslovne prostore. Predviđen je fleksibilan raspored prostora – kancelarijski ili desk sistem. Svaka etaža ima netto površinu 610,0 m². Predviđeno je ukupno preko 25 000,00 m² netto kancelarijskog i poslovnog prostora.

Ukupna vrijednost investicije je 80 miliona KM, a investitor i izvođač radova je GP "Butmir" d.o.o. Sarajevo.

Kompletni idejni, glavni i izvedbeni projekat su već završeni od strane D.D. "DOM" S.P.I. Sarajevo. U ostvarivanju projektne dokumentacije i analitičkih studija pored DOM SPI bile su uključene i renomirane finansijske institucije kao i eminentni spoljni saradnici za specifične struke.

Liderski tim na ovom projektu su arhitekte dipl. ing. arh. Kemal Hasibović, dipl. ing. građ. Kenan Muzur, dipl. ecc. Šemso Imamović i dipl. ing. geod. Edin Hadžiomerović.

Radovi na objektu počinju u aprilu 2010. godine, dok je kraj predviđen za decembar 2012. godine, potvrdili su iz kompanije Butmir za eKapija.ba.

Predviđeno je da čitav projekat prođe kroz dvije faze, a trenutno se nalazi u fazi izdavanja građevinske dozvole, dok su sve ostale potrebne dozvole i saglasnosti već obezbijeđene.

Butmir d.o.o. posjeduje opremu za izvođenje radova na zaštiti građevinskih jama i savremenu specijaliziranu opremu za izvođenje armirano betonskih konstrukcija. U skladu s tim Butmir d.o.o. samostalno izvodi građevinske radove, dok izvođenje zanatskih i instalaterskih radova povjerava specijaliziranim renomiranim firmama.

U izvođenje kompleksnog projekta kao poslovni centar S2 u Sarajevu Butmir d.o.o. će uključiti tim inžinjera i tehničara sa iskustvom u gradnji objekata ovog tipa. Osim toga, u izgradnju će biti uključena najsavremenija mehanizacija i oprema za ovu vrstu radova.

Kada su u pitanju tehnološke i organizacione novine u radu na projektu S2 Novo Sarajevo, iz Butmira je saopćeno da su se za pripremu i izgradnju ovakvog objekta opremili savremenim softverima za pripremu projektne dokumentacije, savremenim sredstvima mehanizacije za vertikalni i horizontalni transport opreme, materijala i izvršilaca posla, kao i specijaliziranim sredstvima za transport i ugradnju betona.

Također, za izgradnju objekta će se koristiti savremeni materijali koji ispunjavaju evropske i domaće ekološke i sigurnosne norme, rečeno je za eKapija.ba.

"Objekat S2 je do sada najveća investicija GP Butmir, ali smo trenutno u fazi priprema lokacije gdje bi visina ulaganja višestruko premašila vrijednost objekta S2. Razvojna politika GP Butmir je da pored izvođenja radova za investitora istražuje i priprema projekte za vlastite investicije", kažu u ovoj kompaniji.

Od osnivanja do danas Butmir je pored izvođenja radova za poznatog investitora radio i objekte za tržište. Trenutno grade oko 12.000 m² stambenog prostora gdje je Butmir investitior.

"Potvrda naše stalne i uspješne borbe za kvalitetno obavljen posao je dobijanje certifikata ISO 9001-2000 za projektovanje, izvođenje i inžinjering, čime smo postali prva građevinska firma na području BiH sa visokim priznanjem za kvalitet izvedenih radova", poručuju na kraju iz Butmira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije