110. gradski derbi: Igraju za raju, zanemaruju taktiku

15.04.2017. 10:33 / Izvor: Oslobođenje
110. gradski derbi: Igraju za raju, zanemaruju taktiku

I Željo i Sarajevo na raspolaganju imaju kompletne sastave, s tim što će gosti biti oslabljeni za nedolazak navijača.

Željezničar i Sarajevo po 110. put će istrčati na teren i odmjeriti snage. U više od 100 navrata i jedni i drugi su imali podršku sa tribina, što danas neće biti slučaj.

Pun stadion, vjetar u leđa

Horde zla bojkotuju derbi, jer im je uprava Želje dala svega 1.090 ulaznica, a najavljena je “osveta” na Koševu, pred sami kraj prvenstva. To znači da će večeras na Grbavici biti samo navijači Želje, a prodaja ulaznica, tvrde na Grbavici, ide odlično.

- Primat na tribinama je itekako bitan. Pun stadion može ponijeti i dati vjetar u leđa i nadam se da će za nas biti dodatna prednost. Tribina te ponese, povuče prema naprijed, a to se najbolje vidjelo protiv Slobode, kada nam je bila vjetar u leđa. Međutim, igrači su na kraju ti koji odlučuju, kaže trener Želje Slavko Petrović, koji ne misli da će umor biti problem.

- Na derbiju ne može umor uticati na igru, niti je nečija prednost. Svi igrači znaju koliko je ovo bitna utakmica za klub i dat će 120 posto.

Trener plavih smatra kako će i Željo i Sarajevo igrati rasterećeno i ofanzivno, jer je glavni cilj - plasman u Evropu - ispunjen. Mi ćemo od početka pokušati napraviti pritisak i doći do tri boda, najavljuje Petrović, kojem će ovo ujedno biti i prvi vječiti derbi na domaćem terenu.

Igrao je na Koševu, a meč je završen 0:0, s tim što su tada Sarajevo i Željo imali po 18 bodova i Zrinjski im je bježao čak devet, a danas je situacija sasvim suprotna. Željo bježi Sarajevu tri, a Mostarcima bod.

- Želimo zadovoljiti fudbalske sladokusce i nadam se da će cijeli stadion i naši gledaoci biti zadovoljni. Cilj su tri boda, a promjena u ekipi neće biti, pogotovo jer ne namjeravam nijednog igrača žrtvovati ako bi zaustavio nekog od igrača Sarajeva, koje ima sjajnu ekipu, riječi su Petrovića, koji je posebno pohvalio napadača Mersudina Ahmetovića.

- Ahmetović je sjajan u skok-igri, ali imamo dva stopera, dva skakača, koje je teško nadmašiti, tako da će Mersudin biti u dobrim rukama.

Zajko Zeba, kapiten Želje, povratnik je u vječiti derbi, a kako je sam priznao, u srazovima protiv gradskih rivala ima pozitivan skor.

- Poraz u Širokom nas nije poljuljao. Ako je morao da se desi, onda je bolje da je stigao u Kupu, gdje imamo popravni, nego u prvenstvu. Svi smo sada fokusirani na derbi, koji je i najveća utakmica našeg prvenstva, a posebno je specifična za nas, koji smo ponikli u Želji i Sarajevu. U svakoj od ekipa za koju sam igrao, imao sam pozitivan skor sa Sarajevom, a vjerujem da će se taj niz nastaviti i nakon ovog susreta, riječi su Zebe.

Sarajevo na Grbavici neće imati podršku navijača, ali je zato na posljednjem treningu uoči današnjeg susreta veliki broj Hordi zla došao podržati izabranike Mehmeda Janjoša, poželjevši im sreću, dok su bordo momci obećali da će igrati za njih.

- Velika je privilegija igrati derbi sa Željezničarom, u kojem želimo pokazati dobar fudbal i očekujem povoljan rezultat. Slagao bih kada bih rekao da je atmosfera fenomenalna, iz prostog razloga što nam nedostaju neki bodovi. Mislim da smo zaslužili bolje rezultate. Poštujemo Željezničar, ali imamo adute i snažan tim, te želimo napraviti iskorak. Ahmetović se stalno trudi, sada je postigao gol i nadam se da će nastaviti tako, rekao je trener bordo tima Mehmed Janjoš.

Na pitanje ko je favorit u odmjeravanju snaga vječitih rivala, strateg koševskog sastava odgovorio je:

- Željezničar ima blagu prednost zbog domaćeg terena, no ovo je derbi i nikada se ne zna. Ne razmišljamo o bodu, nego samo o dobroj utakmici i neka pobijedi onaj koji bude spretniji.

Mada su oba tima veoma blizu ispunjenja cilja - plasmana u Evropu, Janjoš je naglasio da je uvijek važno pobijediti u derbiju.

- Utakmica nosi određeni pritisak, a mislim da će biti otvorena. Željezničar je dobro složena ekipa, u kojoj se izdvaja Lendrić, koji daje golove, a tu su i Stevanović, Blagojević, Zakarić, istakao je Janjoš.

Jurimo pobjedu

Golman koševskog premijerligaša Bojan Pavlović očekuje tešku utakmicu.

- U bodovnom smo zaostatku za Željom i možemo biti zadovoljni samo pobjedom. Ne mislim da će derbi odlučiti prvenstvo i ako hoćeš da budeš šampion, moraš pobijediti Želju na Grbavici. Mislim da će atmosfera biti slabija zbog nedolaska naših navijača. Očekujem da izađemo na teren, pokažemo karakter i pobijedimo.

Naglasio je da je sve moguće u derbiju, te da ne razmišlja o tome da li će imati puno posla.

- Za derbi nije potreban dodatni motiv i nije bitno ko će biti najbolji i dati gol. U zaostatku smo i trebamo da jurimo jer nam je potrebna pobjeda. Nemamo nikakav strah, ne plašimo se i nemamo šta izgubiti. Mislim da je veći pritisak na njima i oni su ti koji su ovom trenutku na boljoj poziciji i imaju više izgubiti nego mi, istakao je Pavlović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza