Dodijeljene nagrade 'BiH Green Awards'

24.04.2017. 11:46 / Izvor: Fena
Dodijeljene nagrade 'BiH Green Awards'

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack uručila je nagrade i priznanja pobjednicima ističući da je ovo bio dobar znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja o ovom važnom pitanju.

U Nacionalnom parku Kozara povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, dodijeljene su nagrade "BiH Green Awards" u nekoliko kategorija, na manifestaciji koju su u subotu organizirali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Nacionalni park "Kozara" i Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle.

U kategoriji gradova i općina nagradu je dobila Općina Čapljina čiji je slogan "Čapljina, cvijet Hercegovine" i raspolaže mnogobrojnim sačuvanim drvoredima, ima velike zelene površine, te više trgova i parkova.

Čapljini daju epitet zelene oaze na hercegovačkom kršu, a u ovoj općini mnogo se radi na promoviranju principa zaštite životne sredine i stvaranju boljeg životnog okruženja u lokalnoj zajednici.

U kategoriji kompanija i biznisa nagradu je dobila "Plantaža voća Baš-Bašča" iz Breze koja se prostire na oko 1.000 dunuma zemlje, na kojoj je posađeno oko 11.000 stabala raznog voća. Voće se tretira samo i  isključivo organskim uzgojem, pa samim time plantaža je certificirana za organsku proizvodnju.

U kategoriji organizacija, nevladinih organizacija i fondacija nagradu je dobio Centar za životnu sredinu iz Banje Luke, a radi se o Centru prepoznatom kao organizacija koja na argumentiran i aktivan način utiče na relevantne javne politike i podiže javnu svijest o pitanjima životne sredine

Marija Ninković iz Trebinja osvojila je nagradu u kategoriji građanke i građani do 30 godina starosti. Nagradu je zaslužila, istaknuli su organizatori, jer se zalaže za očuvanje životne sredine, a posebno za zaštitu rijeka i riječnih pritoka kao značajnog vodenog resursa u BiH.

Slobodanka Pavlović iz Banje Luke dobitnica je nagrade u kategoriji građanke i građani više od 30 godina starosti. Pavlović je doktorica nauka u oblasti zaštite životne sredine i dekanesa Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banja Luka.

- Osmislila je, organizirala i provodi višegodišnje akcije „Otpadom ukrasi, planetu spasi“ koja je usmjerena na edukaciju djece, roditelja i školskog osoblja o važnosti zaštite životne sredine - navedeno je u saopćenju.

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack uručila je nagrade i priznanja pobjednicima ističući da je ovo bio dobar znak posvećenosti građana i njihovog mišljenja o ovom važnom pitanju, budući da je bilo oko 12.000 glasova u anketi koja je provedena kako bi se odabralo pet pobjednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza