Hedonistički praznik u Vinskoj galeriji Vukoje

04.04.2017. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Hedonistički praznik u Vinskoj galeriji Vukoje

Ovom gastro prezentacijom Vinska galerija i porodica Vukoje su još jednom pokazali da su apsolutni lider u gastronomskoj ponudi Hercegovine.

Protekli vikend u potpunosti je bio praznični u Vinskoj galeriji Vukoje, ako govorimo iz perspektive ljubitelja Slow-food koncepta u oblasti gastronomije i istinskih zaljubljenika u hranu sa one hedonističke strane, piše Hercegovinapromo.

Gost ili domaćin, u zavisnosti sa koje strane posmatrate stvari, u restoranu porodice Vukoje bio je masterchef Radomir Raša Vlačić, izuzetno poznato ime srpskog i balkanskog kulinarstva, potpredsjednik Slow food asocijacije Srbije i dugogodišnje omiljeno regionalno TV lice.

Otkako su velemajstori italijanske kuhinje, ne tako davne 1989. godine, osnovali Slow food pokret, koji se veoma brzo proširio po cijelom svijetu, konzumiranje hrane na mjestima koja baštine ovaj koncept je poprimilo jednu potpuno novu dimenziju, a upareno sa vrhunskim kapljicama vina predstavlja užitak za koji poznavaoci nemaju alternativu u potrazi za potpunim zadovoljstvom. Osnovna ideja Slow food koncepta podrazumjeva mini obroke (gangove) koji se serviraju u pravilnim vremenskim razmacima, a spremaju se na osnovu trenutnog raspoloženja gosta, uz stručne savjete vrsnih kuvara.

Za ovaj put masterchef Vlačić je uz vrhunska vina Vukoje, u restoranu koji slovi za jednu od najboljih gastro-ambijentalnih adresa u državi i šire, gostima prezentovao dva Slow food menija i to posni (riblji) i mesni.

Na oba menija se našlo po pet gangova, a riblji je uključivao pate od kozica i palente sa suvim paradajzom, inćune na kremi od rukole i lješnika, punjene tikvice sa kukama u čeri sosu te grandioznu i smjelu nadogradnju potočne pastrmke punjene kačamakom i blitvom. Desert koji je zaokružio posnu priču činila je sočna pita sa šumskim voćem.

Na mesnom meniju popularnog Raše našao se pate od pršuta sa hrskavim hljebom, najneobičniji suši koji smo do sada imali priliku probati – sa hercegovačkim pršutom uz svojevrsnu bajaderu od prasećeg pečenja, te u trećem tanjiru njoki sa porketom i hercegovačkim kukama, da bi slanu priču zaokružio ramstek koji je „odspavao“ u Vrancu Vukoje poslužen sa sosom od pinjola i pršuta. Slatki kraj mesne priče učinila je nezaboravnim suva pita sa lješnjakom i mednim sosom.

Možda vam se cijeli spisak čini obiman, ali za nekoliko sati potpunog uživanja, uz probrano vino iz vinograda porodice Vukoje, izabrani niz jela vas svakako neće preopteretiti, a rezultat svega je da ćete, ukoliko ste iskreni poklonik Slow food koncepta, sebe učiniti izuzetno zadovoljnim i obogaćenim jednim ozbiljnim gastronosmkim iskustvom.

Uz dobro poznate, sada već slavne linije vina napravljenih od autohtonih sorti Vranca i Žilavke, tu je i Vukoje Syrah. Iako Syrah nije autohtona sorta, u svakoj kapljici ovog vina se možda još i više prepoznaju vrhunski dometi Podruma Vukoje s obzirom da se radi o vinu koje srećemo na brojnim meridijanima.

Kako je u razgovoru rekao poznati kuhar cijeli ovaj vikend koncept je napravljen sa lokalnim namirnicama pa je svoje mjesto u modernim gastro kreacijama našao hercegovački pršut, sir, lokalna pastrmka, i brojni sastojci koje je ovaj kulinarski znalac pronašao na trebinjskoj pijaci po dolasku u najjužniji grad Srpske.

"Volim da kulturu ishrane jednog grada upoznajem kroz ponudu lokalne pijace. Trebinje me u tom pogledu oduševilo, a vaše kuke su za mene potpuno otkrovenje", rekao nam je Raša Vlačić u pauzi užurbanog rada u kuhinji Vinske galerije Vukoje.

Pitali su uglednog kuhara i o specifičnim gastro pečatima Hercegovine, kako bi iz relevantnog izvora čuli nešto više o proizvodima na koje smo neizmjerno ponosni:

"Da kojim slučajem živim ovdje ja parmezan nebih ni koristio. Sa ponudom sireva kakvi se spravljaju u vašim krajevima ja sam potpuno opčinjen. Već danima otkako sam došao u Trebinje uživam u uštipcima, siru, kajmaku i pršutu. Svi to u našim krajevima imaju u svojoj kuhinji, ali to je u Hercegovini na najvišem nivou. Pršut koji sam jeo ovdje najlakše bih uporedio sa listićima za osvježenje daha", dodao je Vlačić.

Ovom gastro prezentacijom Vinska galerija i porodica Vukoje su još jednom pokazali da su apsolutni lider u gastronomskoj ponudi Hercegovine, što je svakako kompatibilno vinskoj bajci koja se svakodnevno priča iz buradi Podruma Vukoje.

Kako je rekla Julija Vukašinović, brend menadžer Podruma Vukoje, ovo je još jedna nadogradnja ponude Vinske galerije Vukoje koja je još 2014. godine započela sa konceptom na tragu Slow food-a sa autentičnim plodovima Hercegovine, tako da su gosti mogli očekivati da će i ovih noći moći jesti interesantna, moderna, ali opet i zdrava i autohtona jela hercegovačkog podneblja.

Sve one koji su propustili gostovanje velikog gastro majstora može da raduje činjenica da će ideje Raše Vlačića i njegovog tima uskoro obogatiti ponudu menija Vinske galerije Vukoje koja za predstojeću sezonu priprema nova osvježenja kada je u pitanju ponuda vrhunskih jela koja će obradovati nepca svih namjernika i posjetilaca.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza