Turistički vodiči zahvalni Dini Merlinu na doprinosu turizmu Sarajevu

20.02.2017. 14:00 / Izvor: Fena
Turistički vodiči zahvalni Dini Merlinu na doprinosu turizmu Sarajevu

Turistički vodiči iz Sarajeva, koji će sutra proslaviti Svjetski dan vodiča, izrazili su zahvalnost bh. pjevaču Dini Merlinu na doprinosu koji pruža.

Turistički vodiči iz Sarajeva, koji će sutra proslaviti Svjetski dan vodiča, izrazili su zahvalnost bh. pjevaču Dini Merlinu na doprinosu koji pruža u radu tog interesantnog i zahtjevnog zanimanja. 

"S obzirom na to da sam rođen u Sarajevu i da često boravim na Baščaršiji nezaobilazni su susreti s turistima i turističkim vodičima. Lijep je osjećaj kada te turistički vodiči poznaju i pri susretu s turistima predstavljaju kao poznatog muzičara",  izjavio je Merlin Feni.

Humanost i želju da svim osobama omogući pristup turizmu Merlin pokazuje u darivanju CD-ova ili drugih oblika poklona turistima.

"Komunikativna sam osoba i volim od ljudi čuti kako im je u Sarajevu i zašto dolaze u Sarajevo. Na taj način dio sam sarajevske priče, koju nekada turistički vodiči apostrofiraju i drago mi je zbog toga", dodao je Merlin.

Slovenci, Hrvati, Crnogorci i Bugari, kako kaže turistički vodič Jadranka Šuster, najviše se obraduju susretima s Merlinom, koji ih nikada ne odbija u prilici da i od njega saznaju motive glavnog grada BiH.

"Takve vrste razgovora u radu vodiča svakako puno znače, jer uz prirodne ljepote, građevine i historiju  promociji jedne zemlje doprinose i umjetnici i razni kulturni događaji", rekla je Šuster.

Turistički vodiči na području Federacije BiH očekuju donošenje novog zakona o turizmu, koji pooštrava kriterije i za one koji žele biti turistički vodiči, te oni koji ne budu u jedinstvenoj bazi podataka, neće moći vodati turiste.

Predviđa se da vodiči polažu jedinstven ispit koji će im osigurati nesmetan rad na cijelom području Federacije BiH.

"Nadamo se da će navedene odredbe regulisati status turističkih vodiča, koji nije dobro definiran po sadašnjem zakonu. Svrstani smo u obrtnike, zbog čega moramo plaćati razne vrste nameta, a nemamo jednak obim posla tokom cijele godine", poručila je u izjavi za Fenu Šuster.

Uz pratnju svojih kolega Svjetski dan turističkih vodiča obilježit će besplatnim vođenjem štićenika Gerontološkog centra iz Nedžarića, kojima će upriličiti panoramsko razgledanje grada i izlet na Trebević.

Doprinos turi prilagođenoj osobama koje se teško kreću pružit će i vodič Ado Kaljanac ustupanjem autobusa agencije M97 i Aida Jašarević- Terzić, menadžerica hotela Pino na Trebeviću, koji će besplatno ugostiti štićenike centra.

Službeno obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča započelo je 1990. na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča.

Način obilježavanja uglavnom se sastoji od organiziranja besplatnih vođenja za učenike, umirovljenike, građane, razne partnere i slično.

Veliki značaj pridaje se i prezentaciji udruženja turističkih vodiča u njihovim lokalnim zajednicama putem medija da bi se istaknuo značaj i vrijednost rada profesionalnih turističkih vodiča.

Program obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča u gradu Sarajevo 

9:50-11:20 sa učenicima Srednje ugostiteljsko-turističke škole turističkim obilaskom grada realizujemo redovnu nastavnu jedinicu predviđenu Nastavnim Planom i Programom, ali na malo drugačiji način, izvan školskih klupa, praktično, obilaskom turističkih lokaliteta. Obilazak Jevrejsko Sarajevo je realizovano u suradnji sa Udruženjem Hagada

13:00-14:30 ispred Sebilja planirana je jedna grupa sa štićenicima Centra za slijepe i slabovidne osobe, prvi put u gradu Sarajevo radi se taktilni obilazak grada Sarajeva u suradnji sa Historijskim Muzejom BiH koji nam je otvorio svoja vrata i organizovao radionicu sa posebno dizajniranim aktivnostima kako bi se upoznali sa našom historijom.

Turistički obilazak grada za građane Kantona Sarajevo, sa početkom u 15:00 sati ispred Vječne vatre ko je zainteresovan za kulturološku turu i upoznavanje sa našom bogatom kulturno-historijskom baštinom

Za sve zainteresovane za aktivnosti na sunčanoj strani na lokalitetu Zlatište u Sunnyland-u obezbijeđen je besplatan prevoz ispred SCC-a u 15:00 sati a povratak u 17:00.

Zbog ograničenog broja mjesta potvrdite svoje prisustvo pozivom/slanjem SMS poruke/viber na +387/61/365 633 ili slanjem maila info@exploresarajevo.net; kao i klikom na opciju GOING na https://www.facebook.com/exploresarajevo gdje je kreiran ovaj događaj

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza