U Sarajevu uveliko festivalska atmosfera, sve spremno za 23. izdanje SFF-a

08.08.2017. 12:57 / Izvor: Fena

Pripreme za Sarajevo Film Festival (SFF), jedan od najznačajnijih festivala u jugoistočnoj Evropi, privode se kraju.

Pripreme za Sarajevo Film Festival (SFF), jedan od najznačajnijih festivala u jugoistočnoj Evropi, privode se kraju.

Na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine uveliko se osjeti festivalska atmosfera, karakteristične crvene festivalske zastavice nalaze se posvuda najavljujući ovogodišnje 23. festivalsko izdanje, koje će trajati od 11. do 18. augusta.

Centralno mjesto svih festivalskih događaja, Pozorišni trg "Susan Sontag" je renoviran, a naknadno će biti pokriven crvenim tepihom kojim će i ove godine prošetati mnogobrojne domaće i svjetske filmske zvijezde te brojne zvanice.

Šatori na festivalskom trgu, koje će biti mjesto susreta predstavnika medija, građana i profesionalaca s predstavnicima filmske industrije, već su postavljeni.

Na ovogodišnjem SFF-u bit će prikazano 235 filmova iz 54 zemlje. Svjetske premijere imat će 43, a međunarodne 23 filma.

Sarajevo Film Festival bit će otvoren 11. augusta, a već tradicionalno, ceremonija otvaranja bit će održana u Narodnom pozorištu Sarajevo. Svečanost otvaranja ove godine vodit će glumica Amila Terzimehić.

SFF će u programu "Posvećeno" ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti bit će uručeno i komičaru Johnu Cleeseu.

Slobodna prodaja ulaznica počela je 4. augusta u Glavnom Box Officeu u BKC-u Sarajevo, a kako su rekli prodavači, ulaznice za otvaranje Festivala skoro su rasprodate.

Najviše se prodaju ulaznice za filmove u večernjim terminima, kao i ulaznice za bh. flmove - "Muškarci ne plaču", "Žaba" te "Dan oslobođenja".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza