"Gradmont" jedina kompanija iz BiH u EU projektu: Daju novi život betonu

03.08.2015. 12:17 / Izvor: Akta.ba
'Gradmont' jedina kompanija iz BiH u EU projektu: Daju novi život betonu

"Gradmont" sa stručnjacima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 15 partnera iz osam zemalja dokazuje da se komponente otpadnih guma mogu koristiti u betonskoj industriji.

Bh. kompaniji "Gradmont" ukazana je čast da jedina iz Bosne i Hercegovin uzme učešće u istraživanju u evropskom projektu "Innovative reuse of all tyre components in concrete – Anagennisi" koji se provodi sa stručnjacima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 15 partnera iz osam zemalja, kako bi dokazali da se sve komponente otpadnih guma mogu koristiti u betonskoj industriji.

PROJEKAT OD 4,5 MILIONA EURA

Voditelj projekta je prof. Kypros Pilakoutas sa Sveučilišta u Sheffieldu, a projekat je sufinanciran iz Sedmog okvirnog programa Europske Unije i vrijedan je 4,5 miliona eura.

Nahid Unkić iz kompanije "Gradmont" za poslovni portal Akta.ba pojašnjava kako je projekt ANAGENNISI započeo 1. januara 2014. godine, a trajat će 42 mjeseca.

"Osim Građevinskog fakulteta i 'Gradmonta' na projektu rade i kompanije 'Arkada', 'Werkos', 'Dulex' i 'GumiImpex – GRP'. U projektu učestvuje i Univerzitet sa Kipra, Rumunije, ETRA (Evropska asocijacija preduzeća koje recikliraju gumu)", kaže Unkić, pojašnjavajući kako se sa projektom krenulo nakon što se uvidio problem gomilanja zaliha gume koje su izašle iz upotrebe.

"Prema nekim podacima jedna milijarda guma se proizvede svake godine, dok nešto manje od tog iznosa izađe iz upotrebe, odnosno jedna guma po stanovniku na zemlji godišnje se ostavlja kao otpad. Što je nevjerovatna iznos", kaže Unkić, navodeći kako je do sada vršeno spaljivanje navedenih guma ili su odlagane na otpad.

Kako su stručnjaci došli do zaključka da je potrebna velika energija kako bi se spalile gume, bilo je potrebno naći nove modele upotrebe gume.

"Mehaničkom reciklažom gume dobivaju tri produkta gumeni granulat, čelična i polimerna vlakna; komponentne koje se u betonu mogu koristiti pojedinačno ili sve zajedno ovisno o traženim svojstvima. Primjerice čeličnim vlaknima koja se nalaze u gumama može se ostvariti kontrola mikro pukotina u betonu i betonskim pločama, dok se korištenjem gume poboljšava savitljivost betona i komponenti", kaže Unkić, osvrćući se na dosadašnje aktivnosti u okviru projekta, dodaje kako je održano nekoliko sastanaka, odnosno u Zadru, Barseloni, Londonu i Kipru.

TESTNA PROIZVODNJA PLOČA

"Na sastancima svakih šest mjeseci partneri podnose izvještaje o aktivnostima koje su obavili", kaže Unkić, pojašnjavajući kako je do sada od aktivnosti završena testna proizvodnja ploča u "Gradmontu" koje se trenutno nalaze na testiranju u labaratorij Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Pojašnjavajući cijeli tok projekta Unkić kaže kako se smijesa i usitnjena reciklirana guma koja pristiže od drugih partnera u "Gradmontu" ugrađuje u komponente, odnosno čelična vlakna koja se potom ugrađuju u beton.

"Do sada ovako nešto nije korišteno, još uvijek se rade testna testiranja, te ako istraživanja potvrde očekivana svojstva, korištenje guma u betonskoj industriji biće patentom zaštićena", kaže Unkić, navodeći kako su u "Gradmontu" u okviru projekta izveli jedno demonstracijsko polje. Urađen je industrijski pod na temelju saznanja iz dugogodišnjih istraživanja provedenih na Zavodu za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu i iskustva industrijskog partnera za izvođenje industrijskih podova "Dulex".

U planu je izvođenje i drugih demonstracijskih projekata u nekoliko europskih zemalja (mlazni betoni za stabilizaciju pokosa, ploče na tvrdoj podlozi, predgotovljeni elementi razne namjene, sanaciju i izvedbu tunelskih obloga, visoko deformabilni konstrukcijski elementi za mostove), a sve s ciljem da se projektanti, investitori i izvođači uvjere u prednosti korištenja razvijenih novih proizvoda.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti