"Pasoš kompetencija" stiže i na bh. tržište

18.09.2013. 15:06 / Izvor: eKapija.ba
'Pasoš kompetencija' stiže i na bh. tržište

Predstavnica GIZ-a Amra Muratović pojasnila je da je "Pasoš kompetencija" dokument znanja i vještina nezaposlene osobe, stečenih tokom formalnog, ali i neformalnog obrazovanja.

Predstavnica Njemačkog društva za međunarodnu saradnju - GIZ, Amra Muratović, na sastanku održanom u prostorijama JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo uručila je mapu "Pasoš kompetencija" direktoru te ustanove Igoru Kamočajiju.

Ovim činom ozvaničen je nastavak realizacije projekta "Podrška obrazovanju odraslih u BiH" koji finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) i Švicarska agencije za saradnju i razvoj (SDC).

U prvoj fazi realizacije ovog projekta, koji je počeo početkom prošle godine, saradnici GIZ-a svoj rad su bazirali na stručnom obrazovanju nezaposlenih osoba, kako bi povećali njihovu konkuretnost na tržištu rada, a potom je projekt proširen i na zaposlenike Službe, koje su obučavali njemački stručnjaci iz oblasti rada i zapošljavanja.

U okviru te obuke, zaposlenici službi za zapošljavanje u BiH posjetili su njemački Institut za obrazovanje i švicarske biroe rada, kako bi se neposredno upoznali o procedurama i sistemu rada u visokorazvijenim industrijskim zemljama, saopćeno je iz JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo".

Predstavnica GIZ-a Amra Muratović pojasnila je da je "Pasoš kompetencija" dokument znanja i vještina nezaposlene osobe, stečenih tokom formalnog, ali i neformalnog obrazovanja.

"Da bi savjetodavac mogao profesionalno uraditi spomenuti pasoš mora i sam biti obučen za takvu vrstu savjetovanja, kao i za izradu dokumenta. U narednom mjesecu ćemo kroz ispite provjeriti znanje savjetodavaca koji su bili obučavani", rekla je Muratović.

Dodala je da je Službi dostavljeno 70 "Pasoš kompetencija" koje savjetodavci moraju popuniti u mjesecu koji je pred nama.

"Njemački biroi za zapošljavanje već 15 godina koriste ovaj dokument i on ima određenu težinu na tržištu rada te zemlje. Veoma je popularan u njemačkom Telekomu, ali i u nekim drugim vodećim njemačkim firmama. Nadamo se da će uskoro biti prepoznatljiv i na bh. tržištu rada", istakla je Muratović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti