75% građana BiH reklo DA za proizvode i usluge koji nose medalju QUDAL

28.01.2016. 10:23 / Izvor: Akta.ba
75% građana BiH reklo DA za proizvode i usluge koji nose medalju QUDAL

Čak 74,7% ispitanih bosanskohercegovačkih građana radije će kupiti neki proizvod ili se odlučiti za neku uslugu ako je nosilac prestižne zlatne oznake QUDAL - QUality meDAL za vrhunski kvalitet.

Čak 74,7% ispitanih bosanskohercegovačkih građana radije će kupiti neki proizvod ili se odlučiti za neku uslugu ako je nosilac prestižne zlatne oznake QUDAL - QUality meDAL za vrhunski kvalitet.

Ovo je rezultat najnovijeg istraživanja QUDAL - QUality meDAL, koji je u januaru 2016. na nacionalno reprezentativnom uzorku za Bosnu i Hercegovinu (N=1.200) provela međunarodna organizacija ICERTIAS – International Certification Association, Zürich.

Ovaj iznimno visoki rezultat preferencije znaka QUDAL – QUality meDAL kod bosanskohercegovačkih građana potvrda je iznimne prihvaćenosti ovog certifikata na tržištu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, da QUDAL – QUality meDAL znak mogu nositi samo one kompanije, proizvodi i usluge koje potrošači sami odaberu, u nezavisnim tržišnim istraživanjima, kao one koji im prema njihovom osobnom iskustvu i iskustvu njihovih bližnjih nude najvišu razinu kvaliteta.

U sklopu brojnih istraženih kategorija iz različitih sektora privrede, u istraživanju QUDAL – QUality meDAL BiH iz januara 2016., građanima Bosne i Hercegovine postavljeno je i sljedeće pitanje:

Biste li radije kupovali proizvode i usluge koji nose zlatnu medalju za kvalitet

QUDAL – QUality meDAL, koja se dodjeljuje za najkvalitetnije proizvode i usluge na tržištu, na osnovu mišljenja, iskustva i ocjene kupaca i korisnika tih proizvoda i usluga?

Ispitanicima su ponuđena dva odgovora:

" DA – Radije bih kupovao proizvode i usluge sa zlatnom medaljom za kvalitet QUDAL – QUality meDAL"  i "NE - Ne bih radije kupovao proizvode i usluge sa sa zlatnom medaljom za kvalitet QUDAL – QUality meDAL ".

Najveći broj ispitanika, njih 74,7%, biralo je odgovor DA: Radije bih kupovao proizvode i usluge sa zlatnom medaljom za kvalitet QUDAL – QUality meDAL.

Slušajući glas bosanskohercegovačkih potrošača, ICERTIAS dodjeljuje certifikat i medalju QUDAL - QUality meDAL isključivo onim proizvodima i uslugama koji su lokalni potrošači u QUDAL - QUality meDAL istraživanju odredili kao one koji im nude kvalitet u određenoj kategoriji.

QUDAL - QUality meDAL- nagrada samo za vrhunski kvalitet

Za svaku istraženu kategoriju, samo jedan proizvod (ili usluga) može nositi QUDAL - QUality meDAL znak s maksimalnih pet zvjezdica za kvalitet - samo onaj koji se zahvaljujući najvećem broju glasova bosanskohercegovačkih potrošača plasirao na vrh svoje kategorije.

Prema svom iskustvu i mišljenju, bosanskohercegovački potrošači pokazali su poznavanje najkvalitetnije ponude na svom tržištu.

Svoj glas za top kvalitet dodijelili su proizvodima i uslugama kao što su; Zlatna džezva (kategorija: mljevena kafa), Sarajevski kiseljak (kategorija: gazirana voda), Argeta (kategorija: pašteta), Milka (kategorija: čokolada), Samsung (kategorija: marka mobitela), Ford (kategorija: porodični automobil), BH Telecom (kategorija: pružaoc usluga pristupa internetu) i drugima u istraživanim privrednim kategorijama.

Inovativna metoda

Istraživačka metoda zasniva se na pitanjima otvorenog tipa i CAWI-DEEPMA metodi (Computer Assisted Web Interviewing - Deep Mind Awareness), u kojoj je utjecaj popularnosti i snage branda u najvećoj mogućoj mjeri eliminiran.

Najnovije istraživanje QUDAL - QUality meDAL za period 2016./2017. za bosanskohercegovačko tržište ICERTIAS je proveo drugi put u januaru 2016., dok je prvo istraživanje i certifikacijski projekt ove vrste u Bosni i Hercegovini proveden 2014. godine.

Istraživanje prema međunarodnim standardima

Istraživanje QUDAL - QUality meDAL provodi se u skladu s odredbama Međunarodnog kodeksa za provođenje tržišnih i društvenih istraživanja, koji su donijele Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

Osnovni cilj QUDAL - QUality meDAL istraživanja jeste dobiti uvid za koje robne marke proizvoda i usluga te proizvođače i trgovce korisnici, stanovnici Bosne i Hercegovine, smatraju da nude apsolutno najviši nivo kvaliteta, ali i oni koji nužno nisu korisnici, ali imaju relevantno mišljenje na osnovu iskustva drugih potrošača.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti