Agrokorov cunami opasno zapljuskuje BiH

14.04.2017. 08:44 / Izvor: Oslobođenje
Agrokorov cunami opasno zapljuskuje BiH

Krah hrvatskog koncerna Agrokor izazvao je konačno i pažnju vlasti u BiH i dok premijer Federacije nije zabrinut.

Krah hrvatskog koncerna Agrokor izazvao je konačno i pažnju vlasti u BiH i dok premijer Federacije nije zabrinut, ekonomisti kažu da je stanje i više nego ozbiljno

Malo ko dijeli optimizam federalnog premijera Fadila Novalića koji ne vidi razlog za brigu oko slučaja Agrokor koji trese Hrvatsku, ali i cijeli region. Novalić je nakon sastanka sa predstavnicima četiri kćerke firme hrvatskog Agrokora u BiH kazao da one ne duguju ništa državi, već samo dobavljačima (!?).

POŠTOVATI NAŠE ZAKONE

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović misli da je neophodno sve učiniti kako bi se cunami koji je zadesio hrvatski Agrokor što manje osjetio u kompanijama u BiH, uključujući i pitanja dugovanja dobavljačima u našoj zemlji, a to je obaveza svih nivoa vlasti u BiH. Obaveza je, kaže Šarović, da se naprave pregledi stanja u kćerkama firmama Agrokora u BiH kako bi se znao broj zaposlenih i dugovanja dobavljačima. On nije prisustvovao na Novalićevom sastanku u utorak, jer mu je federalni premijer kazao da je sastanak otkazan, ali ne i da je ponovo sazvan kasnije istog dana (!?). Stoga Šarović i ne zna šta se na tom sastanku razgovaralo.

Ističe, pak, da je spreman biti dio procesa kako bi se pomoglo: “Te kompanije jesu kompanije BiH, ali je ulog - kapital iz druge države i one su dužne da se pridržavaju zakona ove zemlje.”

On kaže da najveći interes imaju entiteti, a posebno FBiH pošto je najveći broj kćerki firmi Agrokora u BiH djeluje na prostoru FBiH (Konzum, Velpro, Zvijezda, Ledo, Kiseljak).

"Sve zavisi od dugoročnog programa koji ponudi nova uprava Agrokora koju je formirala Vlada Hrvatske", rekao je Šarović.

Federalna zastupnica i ekonomistica prof. dr. Azra Hadžiahmetović poručuje da ni slučajno ne treba biti relaksiran ukoliko kćerke firme Agrokora u BiH nemaju dugovanja prema Vladi FBiH: “Ovo je ogroman problem za BiH. Pogotovo sa ovakvim ekonomskim performansama. Posebno ću apostrofirati FBiH. Mislim da se Vlada FBiH mora pozabaviti unutrašnjim dugovanjima prema dobavljačima. Premijer bi o tome trebao da vodi računa i vrijeme je da se sad ni slučajno ne spava u BiH.”

 Hadžiahmetović: Raste unutrašnji dug - Agrokorov cunami opasno zapljuskuje BiHHadžiahmetović: Raste unutrašnji dug

Ona očekuje refleksije pada hrvatskog Agrokora u BiH, te dodaje: “Jedno je način kako taj problem rješava susjedna Republika Hrvatska ili, da kažemo matična država, ali bh. vlasti, opet apostrofiram, Vlada Federacije se mora pozabaviti tom vrstom unutrašnjeg duga, jer već imamo dovoljno akumuliranog unutrašnjeg duga. Još jedan ovakav dodatni dug u ovakvim vremenima nam ne treba. Mislim da se problemu treba pristupiti vrlo ozbiljno i na jedan sveobuhvatan način. Stvar nije ni slučajno zanemarive prirode kako to izgleda, naročito nakon izjava premijera Fadila Novalića.”

NAREDNIH SEDAM DANA

Njen kolega, također federalni zastupnik i ekonomist, prof. dr. Dženan Đonlagić upozorava da problem hrvatskog Agrokora u BiH za posljedicu može imati i pet puta veće ekonomske implikacije nego što je iza sebe ostavio slovenački Tuš.

"Bojim se da je ovo mnogo ozbiljniji ekonomski problem od onog kako se naše vlasti odnose prema njemu. Ovo uzimaju olako i vrlo se neozbiljno odnose prema ovom problemu. Mislim da je delegacija države BiH već trebala biti u Hrvatskoj i pregovarati sa Vladom Hrvatske. Ne znam koliko su naše vlasti svjesne da sad država treba pregovarati sa državom, koncern Agrokor jest jednako Vlada Republike Hrvatske i zato bi bilo dobro da BiH kao država ima podatke o potraživanjima dobavljača i da direktno pregovara sa povjerenikom u Agrokoru koji predstavlja Vladu Hrvatske. Agrokorove kćerke firme u BiH su u strukturi kapitala, u sistemu koncerna Agrokor. To je sistem spojenih posuda i ne može se izolovano posmatrati. Ako padne koncern, padaju i sve kćerke, jer su vezane kapitalom. Nisu to izolovana ostrva, niti izolovane kompanije. Zanima me da li je premijer Novalić upitao na sastanku u utorak da li je neka od kćerki firmi Agrokora u BiH izdala garancije za koncern Agrokor, a koje se sad mogu aktivirati!? To bi značilo izvlačenje novca iz BiH. Ne smiju dobavljači i proizvođači iz BiH platiti cijenu spašavanja Agrokora u Hrvatskoj", pojašnjava Đonlagić koji očekuje da vlasti BiH pozovu dobavljače i utvrde njihova potraživanja.

On tvrdi da su svi dosadašnji potezi koje su vukle naše vlasti katastrofalni i da smo izgubili vrijeme, te da se vrlo lako može desiti da će dobavljači Agrokora iz BiH biti u posljednjem razrezu izmirenja obaveza.

"Suština je u narednih sedam do deset dana, mislim da je ključ za rješenje ovog problema u tom periodu do kada zvanična delegacija BiH treba otići u Hrvatsku. Naša vlast ne shvata ili ne želi da shvati da koncern Agrokor više nije privatna firma, već država Hrvatska", naglašava on.

Đonlagić smatra u najmanju ruku neozbiljnim Novalićev pristup: “On je izjavio da su Agrokorove kompanije u BiH dužne samo dobavljačima! Riječ ‘samo’ otkriva svu lakrdiju, ‘samo’ je suština problema. Radi se o bh. kompanijama, tamo rade bh. građani, vlast treba riješiti taj problem. Uz to se gata sa iznosima duga dobavljačima u BiH. Ključno ga je tačno utvrditi. Toliko je neozbiljan Novalićev stav da nema razloga za dramatiku.”

Da zaključci nakon Novalićevog sastanka nisu dobri smatra i federalni zastupnik i ekonomist Elvir Karajbić.

SPOJENE POSUDE

"Radi se o sistemu spojenih posuda i očekujem prve posljedice u BiH. Interes Vlade Hrvatske je zaštititi dobavljače u Hrvatskoj, a naša Vlada mora zaštititi naše. Bojim se da dobavljači iz BiH neće moći naplatiti sva svoja potraživanja ukoliko ne dođe do ozdravljenja kompletnog Agrokora u Hrvatskoj i firmi kćerki u BiH", kaže on.

 Karajbić: Moraju se pratiti rokovi - Agrokorov cunami opasno zapljuskuje BiHKarajbić: Moraju se pratiti rokovi

Karajbić pozdravlja i razgovore i to što firme kćerke Agrokora u BiH izmiruju obaveze prema državi, ali i dodaje da se ta izmirenja rade na štetu domaćih dobavljača.

"Ne mislim da treba širiti paniku, ali ljudima treba reći činjenice. Treba kontrolisati da ne dođe do određenih malverzacija, treba napraviti popis svih zaliha firmi kćerki u BiH i pratiti tokove novca da ne bi bilo odljeva novca iz BiH i to država može pratiti, treba pratiti finansijske tokove u skladu sa Zakonom o finansijskom poslovanju koji jasno propisuje rokove za plaćanje određenih faktura", napominje on.

Za Novalića kaže da bježi od problema i da nije dovoljno napraviti jedan sastanak, već situaciju pratiti svakodnevno. Karajbić upozorava da je za očekivati odugovlačenje pri isplati dugovanja bh. dobavljačima, a što će utjecati na njihovo poslovanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti