Balansiranje tržišta rada u BiH kroz jačanje kompetencija

20.11.2013. 09:55 / Izvor: eKapija.ba
Balansiranje tržišta rada u BiH kroz jačanje kompetencija

Tokom trajanja konferencije, članovi tima GIZ-a su predstavili dvije radne linije: Obuke.ba kroz radionicu s učesnicima konferencije i, na panel diskusiji, Pasoš kompetencija.

Njemačka vladina organizacija GIZ je, u sklopu projekta "Podrška obrazovanju odraslih", financiranog od strane njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i razvoj i švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), bila ovogodišnji partner regionalne HR Konferencije "Ljudi su ogledalo kompanije" koja je održana u Sarajevu 14. i 15. novembra 2013.

(Rodney Reviere)

Tokom trajanja konferencije, članovi tima GIZ-a su predstavili dvije radne linije: Obuke.ba kroz radionicu s učesnicima konferencije i, na panel diskusiji, Pasoš kompetencija.

"Namjena portala Obuke.ba je prvenstveno osnaživanje kapaciteta i kompetencija na tržištu rada i zamišljen je kao višesmjerno komunikacijsko sredstvo za poslodavce, posloprimce i ponuđače obuka", rekao je na radionici Mirza Jusufović, koordinator radne linije, i dodao: "Upravo stoga nam je radionica sa menadžerima odjela ljudskih resursa u kompanijama od izuzetne važnosti, jer su ipak to osobe koje najbolje mogu identificirati vlastite, ali i potrebe tržišta rada i ukazati nam kako da portal u narednoj fazi unaprijedimo."

Na panel diskusiji na temu "Kompetencije – ključ uspjeha organizacije", u kojoj su učestvovali Svetlana Cenić, ekonomski stručnjak i savjetnik GIZ projekta "Podrška obrazovanju odraslih", Mojca Domiter, HR direktorica Atlatnic grupe, Igor Stević, profesionalni trener i Dr. Rodney Reviere, vođa tima GIZ projekta "Podrška obrazovanju odraslih", povedena je diskusija o važnosti certificiranja kompetencija i njihovoj ulozi na tržištu rada. Na panelu je predstavljen i Pasoš kompetencija, instrument koji služi za identificiranje i preciziranje informalno stečenih znanja, vještina i kompetencija.

Predstavljajući ovaj instrument, Dr. Rodney Reviere je pojasnio: ''Ovdje prezentiramo informacije koje će doprinjeti boljem razumjevanju koncepta kompetencija što bi trebalo dovesti do aktivnijeg tržišta rada. To će, nadam se, pomoći da se  u budućnosti riješi svojevrsni paradoks u BiH, a to je da sa jedne strane imate veliku nezaposlenost, a sa druge veliki broj radnih mjesta koja se nude.''

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti