Bez akciza nema 500 miliona KM sredstava EU

21.07.2017. 08:48 / Izvor: Avaz.ba
Bez akciza nema 500 miliona KM sredstava EU

Skoro 500 miliona KM koje su EU i njena tijela spremna investirati u BiH neće biti dostupno sve dok naša država ne pristupi Trgovinskoj zajednici.

Skoro 500 miliona KM koje su Evropska unija i njena tijela spremna investirati u Bosnu i Hercegovinu neće biti dostupno sve dok naša država ne pristupi Trgovinskoj zajednici, ali i dok se ne usvoje zakonske mjere o dodatnim akcizama na gorivo. Potvrdila je to u intervjuu za "Dnevni avaz" Violeta Bulc, komesarka EU za mobilnost i transport.

Kako piše "Avaz", ova biznismenka iz Slovenije vrlo je angažirana na pomoći BiH u svakom pogledu. Tokom samita država zapadnog Balkana i Evropske unije ona je pokušavala na svaki mogući način pomoći BiH da ostvari uvjete za dobivanje neophodnih sredstava koja bi bila uložena u infrastrukturu. Kako se unutar BiH dogovor o pristupanju Transportnoj zajednici nije mogao postići, novac je, za sada, na čekanju.

"Kao što vam je poznato, u Trstu je pet partnera, zemalja zapadnog Balkana, potpisalo ovaj medunarodni ugovor. Uprkos intenzivnim diplomatskim nastojanjima, BiH nije mogla potpisati ugovor na dan samita zbog problema s unutarnjom koordinacijom. Očekujemo da će se ovo pitanje uskoro razriješiti, što bi vam omogućilo da potpišete ovaj medunarodni ugovor i pristupite Transportnoj zajednici", kazala je Bulc.

Po njenim riječima, budžetska sredstva namijenjena za zapadni Balkan u periodu 2014.-2020. godine u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) se raspoređuju kroz godišnje budžete u iznosu od oko 900 miliona eura. Do 2017. godine (uključeno), Evropska komisija je pripremila i usvojila programe pomoći od oko 3,5 milijardi eura, na temelju budžeta izdvojenog za period 2014.-2020.

"Kad je riječ o implementaciji ovih programa, tipični vremenski okvir je od tri do šest godina (posebno za velike infrastrukturne projekte, iz razumljivih razloga) od momenta kad se sredstva korisniku stave na raspolaganje. Ovaj period obuhvata tendersku proceduru, implementaciju aktivnosti i plaćanja, da se osigura transparentnost u trošenju javnih sredstava i da se osiguraju slobodne i otvorene mogućnosti da poslovna zajednica konkurira za poslove implementacije", rekla je Bulc.

Upitana koliko je od tih sedam milijardi eura namijenjeno za infrastrukturu, odgovorila je da je teško navesti precizne brojke, međutim, generalno posmatrano i zavisno od date zemlje, u prosjeku se 30-50 posto izdvojenih sredstava odnosi na projekte infrastrukture.

"Evropska komisija je 2015. godine odobrila sufinansiranje projekta izgradnje dva mosta i granična prijelaza s Hrvatskom, Svilaj u FBiH i Gradiška u RS, u obliku bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 28,8 miliona eura. Nedavno je u Trstu Evropska komisija najavila još jedan značajan paket za povezivanje, koji uključuje još četiri projekta u Bosni i Hercegovini, a radi se o bespovratnim sredstvima u iznosu od 46 miliona eura. Tri projekta se odnose na izgradnju dijelova Koridora 5C, dok je četvrti predviđen za Luku Brčko. Međutim, prije nego što EU bude u poziciji da bilo kakva sredstva dodijeli, BiH se poziva da potpiše ugovor o Transportnoj zajednici i usvoji zakon o akcizama. Postoje i neka neriješena pitanja u vezi s projektom za Luku Brčko", navela je Bulc.

Odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ako Parlament BiH ne usvoji dodatne akcize, kazala je da investicije u transportnu infrastrukturu zahtijevaju da su projekti dovoljno zreli i spremni za finansiranje.

"U tom smislu, neophodno je da zemlja ima neophodni fiskalni prostor da bi osigurala da se, osim EU grantova, koji pokrivaju samo 20 posto ulaganja, mogu iskoristiti i zajmovi međunarodnih finansijskih institucija. Dakle, ova četiri projekta mogu dobiti podršku tek nakon usvajanja zakona o akcizama", zaključila je komesarka Bulc.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti