BiH daleko od zakona o spoljnim poslovima

10.08.2017. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine
BiH daleko od zakona o spoljnim poslovima

Iako se svi slažu da je neophodan, zakon o spoljnim poslovima BiH u doglednoj budućnosti sasvim sigurno neće biti usvojen.

Iako se svi slažu da je neophodan, zakon o spoljnim poslovima BiH u doglednoj budućnosti sasvim sigurno neće biti usvojen, jer u ovom trenutku ne postoji ni minimum saglasnosti po tom pitanju.

Izradu tog zakona, na kojem se radi posljednjih petnaestak godina, neće ubrzati ni činjenica da je BiH jedina zemlja u Evropi koja ga nema i u kojoj sva spoljna politika funkcioniše na dokumentu "Opšti pravci i prioriteti za provedbu vanjske politike", koji je Predsjedništvo BiH usvojilo još 2003. godine.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH nedavno su, odgovarajući na jedno od pitanja poslanika parlamenta BiH, rekli da su čvrsto opredijeljeni za usvajanje zakona o spoljnim poslovima, "čime bi se doprinijelo funkcionalnom unapređenju izvršavanja spoljnopolitičkih obaveza BiH i funkcionisanja samog ministarstva".

"Na tome se radi. Taj zakon je prioritet svih ministara spoljnih poslova i često to uopšte ne zavisi od njih, već od ukupne političke situacije i volje da se to donese. Već su vođeni neki razgovori na tu temu i za kraj avgusta ministar je zakazao nove", rekli su nam juče u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Inače, BiH širom svijeta ima 44 ambasade, šest konzulata i šest stalnih misija i tom sistemu je više nego potreban zakon po kojem će funkcionisati, a mnogi su mišljenja da je upravo nepostojanje takvog zakona razlog za popriličan haos koji vlada među diplomatama BiH.

Tim zakonom bilo bi neophodno propisati i uslove koje neko treba da ispunjava da bi bio ambasador, a ne da, kao što je sada slučaj, u svijet i najvažnije misije šaljemo ljude bez ikakvog diplomatskog iskustva.

"U ovakvoj političkoj situaciji nemoguće je dogovoriti šta su spoljnopolitički prioriteti BiH. Bošnjaci zagovaraju odnose s islamskim zemljama, Hrvati prema zemljama sa kojima dijele kulturno nasljeđe, a Srbi naginju prema Rusiji i nju stavljaju u sam vrh svojih prioriteta i spoljnopolitičkih ciljeva", rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Ona kaže da nema šanse da dođe do usvajanja zakona, te da nam zato diplomatija i radi to što radi i nikome ne podnosi račune, te da je u postojećim okolnostima nemoguće da tri naroda sa potpuno različitim interesima dogovore jedan takav zakon.

Posljedica nepostojanja zakona je i ta što se vrlo često za stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH prebacuje sa jednih na druge i to sa Ministarstva spoljnih poslova na Predsjedništvo BiH, koje je, prema Ustavu BiH, i nadležno za spoljnu politiku BiH.

DKP mreža BiH

44 ambasade

6 konzulata

6 stalnih misija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti