BiH ostala bez dva miliona dolara donacije za bazu otisaka prstiju

20.02.2017. 11:39 / Izvor: Dnevni Avaz
BiH ostala bez dva miliona dolara donacije za bazu otisaka prstiju

Bosna i Hercegovina ostala je bez dva miliona eura od Evropske komisije (EK).

Bosna i Hercegovina ostala je bez dva miliona eura od Evropske komisije (EK) koje je trebala iskoristiti za nabavku novog automatiziranog sistema za prepoznavanje otisaka prstiju - AFIS (Automated Fingerprint Identification Svstem), piše danas "Dnevni avaz".

Razlog odgode je taj što Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH spori zakonitost prikupljanja, korištenja i zaštite ovih podataka.

Potpisivanje sporazuma sa EK o donaciji sredstava za nabavku novog sistema, kako je za "Avaz" potvrdio Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, odgođeno je za narednu godinu, što će, kaže, najviše osjetiti policijske agencije.

"Propustili smo priliku da policijske agencije u ovoj godini dobiju mnogo efikasniji i snažniji alat na otkrivanju najtežih zločina, odnosno počinilaca. Sadašnji sistem čak ne prihvata ni unos DNK analiza i biometrijske podatke", kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Za Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH sporno je to, kaže za „Avaz" direktor ove institucije Petar Kovačević, što je centralni server AFIS-a smješten u Ministarstvu sigurnosti BiH, koje nije operativni organ, te ističe da bi ta baza trebala biti smještena u nekoj od policijskih agencija.

Također, Kovačević kaže da za postojeću obradu podataka o otiscima prstiju nema pravnog osnova i da Agencija upozorava nadležne na to već osam godina.

"Neophodno je izmijeniti Zakon o policijskim službenicima u vezi s evidencijom o otiscima prstiju te regulisati način obrade ličnih podataka, jasno utvrditi kako se podaci prikupljaju, obrađuju i štite. I to se mora riješiti samo zakonom, a ne nekim odlukama i memorandumima", izričit je Kovačević.

S druge strane, ministar Mektić tvrdi da Ministarstvo sigurnosti nema nikakav pristup bazi otisaka, u smislu da unosi ili briše podatke.

Otkriva i da je posljednje dvije godine 17 policijskih agencija u BiH vodilo pregovore o tome gdje će biti smješten centralni server, a da dogovor nije postignut, te da nema druge mogućnosti izuzev da AFIS bude u toj instituciji.

"Svi bi da bude kod njih, a ja nemam naredbodavnu moć da kažem gdje će biti server. Mislim da bi Agencija u svemu ovome trebala biti fleksibilnija", kaže Mektić, dodajući da Ministarstvo godišnje iz budžeta izdvaja oko 200.000 KM za održavanje ovog sistema.

Mektić najavljuje da će predložiti Vijeću ministara BiH da ono donese odluku o formiranju kontrolnog tijela za nadzor nad obradom podataka otisaka prstiju koje bi činili predstavnici policijskih agencija u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti