BiH parafirala regionalni ugovor o Transportnoj zajednici sa EU

15.02.2017. 16:30 / Izvor: Akta.ba
BiH parafirala regionalni ugovor o Transportnoj zajednici sa EU

Bosna i Hercegovina se pridružuje Albaniji i Crnoj Gori u opredjeljenju da se uspostavi regionalna Transportna zajednica.

Današnjim parafiranjem ugovora o Transportnoj zajednici u Sarajevu, Bosna i Hercegovina se pridružuje Albaniji i Crnoj Gori u opredjeljenju da se uspostavi regionalna Transportna zajednica.

Na ceremoniji održanoj u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu 15. veljače, u prisustvu zamjenika šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Khaldouna Sinne, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Ismir Jusko, parafirao je Ugovor o uspostavljanju Transportne zajednice, u ime Bosne i Hercegovine.

"Današnji događaj predstavlja okončavanje dugačkoj procesa koji je započeo 2008. godine. Ovo je također, prije svega, početak nove ere suradnje između EU i Zapadnog Balkana. Postoji snažna nada da će, nakon Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ostali iz regije uslijediti u narednim danima i sedmicama," izjavio je ovom prilikom zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno.

Cilj ovog ugovora je uspostavljanje integriranog tržišta za infrastrukturu i zemljišta, unutarnje plovne putove i pomorski promet, te da se relevantno zakonodavstvo uskladi sa pravnom stečevinom EU u regiji Zapadnog Balkana.

Ugovor će doprinijeti povoljnim uvjetima da se sektor transporta na Zapadnom Balkanu učini djelotvornijim sa neto pozitivnim učinkom na rast i stvaranje radnih mjesta. Ugovor će također biti od ključnog značaja za implementaciju reformi iz Connectivity agende Šestorke Zapadnog Balkana (WB6).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti