BiH uspostavlja tijelo koje će moći odgovoriti hakerskim napadima

15.05.2017. 14:44 / Izvor: Fena
BiH uspostavlja tijelo koje će moći odgovoriti hakerskim napadima

Dogovorili smo da Ministarstvo sigurnosti uz pomoć eksperata napravi plan za blagovremeni odgovor, kao i da se na nivou entiteta uspostave vlastiti timovi koji će znati odgovoriti napadima, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je ozbiljnom situacijom posljednji globalni hakerski napad, upozorivši da se BiH, kao država, kasno počela baviti uspostavljanjem sistema kojim se od takvih napada može odbraniti.

Ipak, naglasio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo nekoliko planskih dokumenata  u vezi sa  zaštitom na internetu, a uspostavljen je  zajednički tim koji može odgovoriti na hakerske napade kada su u pitanju bh. institucije.

"Dogovorili smo da Ministarstvo sigurnosti uz pomoć eksperata napravi plan za blagovremeni odgovor, kao i da se na nivou entiteta uspostave vlastiti timovi koji će znati odgovoriti napadima", pojasnio je Mektić.

Dodao je da je u toku finalizacija tog posla te će takav sistem omogućiti da se BiH odbrani protiv takvih napada, iako BiH nije bila predmet posljednjeg organiziranog hakerskog napada.

Najavio je i da je u toku uspostavljanje tijela nazvanog CERN u kojem će biti stručnjaci za odbranu od hakerskih napada i koji će adekvatno i blagovremeno reagirati.

Globalni hakerski napad u petak je pogodio više od 200.000 'žrtava' u najmanje 150 zemalja, a njegova specifičnost ogleda se u tome što je ucjenjivački softver korišten u kombinaciji s takozvanim funkcijom crva tako da se zaraza širila automatski. Strahuje se od povećanja broja 'žrtava' među kojima mogu biti  pravne i fizičke osobe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti