Bingo prestigao Konzum i postao lider na tržištu BiH

07.03.2017. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Bingo prestigao Konzum i postao lider na tržištu BiH

Domaći trgovinski lanac Bingo prestigao je Konzum po prodaji u 2016. godini i tako postao tržišni lider.

Kompanija Bingo prestigla je Konzum po prodaji u 2016. godini te zauzela tron tržišnog lidera u Bosni i Hercegovini, kazuju podaci međunarodne organizacije za istraživanje tržišta Euromonitor.

Ugledna međunarodna organizacija za istraživanje tržišta Euromonitor objavila je izvještaj za 2016. godinu u kojem se navodi da je u Bosni i Hercegovini povećan interes velikih investitora za ulaganje u maloprodaju, što je rezultat stabilnosti te oblasti u odnosu na cjelokupnu bh. ekonomiju.

U izvještaju Euromonitora kako je maloprodajni sektor nastavio rast prošle godine,a sve to  zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima i rastu posjeta Bosni i Hercegovini i tehnološkom napretku.

Euromonitor navode da je dosadašnji trend ostao nepromijenjen, a to je konsolidacija najvećih trgovačkih lanaca koji preuzimaju male trgovine. Dvije kompanije su se odvojile od ostatka konkurencije, regionalni lanac Konzum i domaći Bingo.

U svom izvještaju, Euromonitor dalje navodi kako dva igrača imaju znatnu finansijsku pomoć od velikih institucionalnih investitora i bankarskih konzorcija koji su prepoznali potencijal maloprodajnog tržišta u Bosni i Hercegovini.

Euromonitorovi stručnjaci navode i kako je 2016. godine Bingo prvi put preuzeo lidersku poziciju od regionalnog trgovačkog lanca Konzum na bh. tržištu.

"Dok je Bingo kao glavne prednosti koristio niske cijene i podršku domaćim proizvodima, Konzum je korist sticao od atraktivnih lokacija u urbanim oblastima. Konzum gubi bitku s Bingom u prehrambenom sektoru pa će se vjerovatno više orijentisati na veleprodaju, neprehrambeni sektor i internet prodaju", navodi se u izvještaju.

Prema finansijskim podacima portala Akta.ba iz 2015. godine Konzum je bio lider, s ostvarenim prihodima od 852.526.306 KM i dobiti od 1.861.421 KM. Bingo je 2015. godine imao ukupan prihod 806.369.096 KM, a dobiti 56.1888.628 KM. Na osnovu ovih podataka moglo se zaključiti da će Bingo ubrzo preuzeti vodeću ulogu u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti