Braća Nadarević putem farmer.ba okupljaju domaće proizvođače zdrave hrane

07.11.2016. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Braća Nadarević putem farmer.ba okupljaju domaće proizvođače zdrave hrane

Mjesto gdje se mogu nabaviti dobri i kvalitetni domaći proizvodi, upoznati poljoprivrednih proizvođača i zaviriti u svaki plastenik, njivu i vrt.

Ljubitelji zdrave hrane od sad na jednostavniji način mogu pronaći sve domaće proizvođače na web portalu farmer.ba Cijela priča nastala je prije nekoliko godina u Cazinu. Braća Nermin i Nedžad Nadarević došli su na ideju na jedan inovativan način promoviraju poljoprivredu u Bosni i Hercegovini te otvare vrata za novu saradnju i partnerstva.

OD CAZINA DO SARAJEVA

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Nermin se prisjeća kako je u tom periodu dobio i kćerku kojoj su željeli nabaviti što bolje i kvalitetnije proizvode, tako da su njegovi roditelji i brat slali domaće proizvode autobusom iz Cazina za Sarajevo.

"Hrana i paketi su putovali preko 350 km, oduzimalo mi je vrijeme odlaska sa posla po pakete, pa su slali preko poznanika koji su dolazili u Sarajevo i to je sve više predstavljalo problem. Uskoro sam počeo istraživati okolna mjesta u blizini Sarajeva u potrazi za domaćim jajima, sirom, kozjim i kravljim mlijekom, voćem i povrćem, s ciljem lične kupovine. Primijetio sam kroz razgovor sa malim proizvođačima da imaju odličan proizvod, ali nemaju mjesto i načina da plasiraju i prezentiraju svoje proizvode. To je bio neki jasan okidač da počnem sa pripremama i pokrenem firmu", priča Nermin, nakon čeka je kaže napravio malu anketu sa farmerima, prijateljima koji imaju malu djecu, komšijama, slučajnim prolaznicima, sa pitanjima gdje kupuju domaće proizvode i da li bi podržali rad jedne ovakve poslovne ideje?

Odgovori su bili zadovoljavajući tako da je krenuo sa registracijom Farmera. Kako je Nedžad već ima dosta iskustva u kreiranju web stranica dobio je zadatak da kreira web portal i nađe najbolje moguće rješenje za prezentaciju proizvoda i tako su počeli sa radom.

"Cilj farmera.ba je biti centralno mjesto koje će okupljati proizvođače domaće hrane, ljude koji cijene i kupuju domaće uzgojene proizvode, otkupljivače, prerađivače, roditelje i sve one koji žele da direktno podrže domaće proizvođače kupovinom njihovih proizvoda. Vrijednih farmera ima stvarno puno u našem okruženju, kvartu, ulici, ali nažalost za njih se uopće ne zna i naša je želja da ih direktno povežemo sa svim ljudima koji cijene njihov trud i rad", kaže Nermin.

NA DOHVAT RUKE

Farmer.ba trenutno okuplja više od 20 farmera kojim putem web sajta prezentiraju različite proizvode.

"Od naših farmera možete da naručite domaće mlijeko, jaja, kozji sir, pčelinje proizvode, sok od nara, proizvode od tikvice, razne džemove, sadnice maline, hobi plastenike i sl.", ističe Nadarević.

Farmer.ba je krenu prvo u Sarajevu, a nakon prezentacije na Međunarodnom ekološkom sajmu EKOBIS u Bihaću, krenuli su i sa proizvođačima iz Unsko-sanskog kantona.

"Kontaktirali su nas iz Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog kantona i imamo farmera sa Pala (RS). Trenutno smo u dogovorima i sa nekoliko zadruga i proizvođača domaće hrane iz drugih dijelova BiH", pojašnjava Nadarević.

Uspostavljane saradnje sa farmer.ba je vrlo jednostavno. Ukoliko smatrate da imate dobar proizvod, javite se možete putem email info@farmer.ba ili poslati poruku putem Facebook-a, ostaviti kontakt telefona i svakako će Vam se javiti iz Farmera.

MENTORING

farmer.ba je prošle sedmice od Sarajevske regionane agencije (SERDA) dobio i besplatan mentoring koji je vrlo koristan za početnike u biznisu. Nadarević kaže kako očekuju da će im mentoring jako puno pomoći u poslovanju. Smatra kako je jako bitno razgovarati sa stručnjacima iz biznis sektora, dobiti direktne odgovore na neka pitanja koja muče nove poduzetnike, saslušati i zajednički sa mentorima proći neke organizacione elemente koje novi poduzetnik može vrlo teško sam uraditi.

"Mislim da ćemo nakog Mentoring programa imati jasno preciziran akcioni plan sa dobrim strateškim dokumentima, koji će nam u daljem radu vrlo dobro doći u pozicioniranju Farmera kako na BiH tako i na tržište regije", kaže Nadarević, koji u budućnosti planira da farmer.ba, bude prepoznatljiv u BiH kao mjesto gdje se mogu nabaviti dobre i kvalitetni domaći proizvodi, upoznati što više poljoprivrednih proizvođača i zaviriti u svaki plastenik, njivu, vrt, baštu i biti uvijek na dohvatu ruke našim poljoprivrednicima.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti