Business café: Uspjeh u poslu je pitanje životnog stava

09.05.2017. 23:30 / Izvor: Akta.ba
Business café: Uspjeh u poslu je pitanje životnog stava
OTVORI GALERIJU

Iz iskustva uspješnih poduzetnika svi prisutni mogli su naučiti na koji način se pripremiti na izazove koje donosi poslovno tržište. 

Business café jedinstveni networking event namjenjen malim i srednjim preduzećima kao i svima onim koji žele pokrenuti vlastiti biznis večeras je na svojoj sedamnaestoj kafi ugostio govornike koji dolaze iz jednih od najpopularnijih djelatnosti na našem tržištu, a to su građevinarstvo, IT industrija i trgovina.

Jasminka Pindžo, direktorica je kompanije Eko Teh sa svojom inspirativnom poslovnom pričom dokazala je da je jedinstvena u svom poslu jer dolazi iz jedne potpuno muške branše a to je građevina.

Za sebe kaže kako je samo od tašne i pečata svojim trinaestogodišnjim radom i trudom stvorila kompaniju koja danas ima 100 zaposlenih. Već nakon godinu dana od svog osnivanja 2007. godine, kompanija je počela dobijati poslove koji su joj omogućili dalji rast i razvoj . Na samom početku, jedina želja joj  je kako kaže  bila da sebi obezbjedi pristojnu platu kojom bi mogla školovati svoje dvoje djece.

"Sve je krenulo sa obrtničkom djelatnošću, nije bilo lako, ali imala sam znanje i znala sam da neću odustati i to me je vodilo na mom putu ostvarenja željenog cilja. Znala sam šta želim i kako želim da radim. Kako samo dobijali poslove tako smo zapošljavali  i radnike. Sada mogu da kažem da smo dosegli jedan nivo svoga rada sa kojim možemo uspješno da radimo dalje, a da svi budu zadovoljni", kaže Pindžo.

Zahvaljujući svom bogatom iskustvu u svijetu građevine u kojem je 23 godine radila kao šef gradilišta poslovi su dolazili jedan po jedan nakon čega registirira d.o.o i danas je tu gdje jeste u samom vrhu građevine.

Ono što je još inspirativno jeste da je ona u svoj biznis krenula sa 45 godina starosti. Dobitnica je i prestižne nagrade "Lady Boss“ za srednji biznis.

"Svaki dio sredstava koje bi zaradila nisam ulagala u svoje automobile i vikendice već sam ih dalje investirala u razvoj svoje kompanije, što se pokazalo kao dobar recept za uspjeh", kaže Pindžo.

Na pitanje kako opstaje u muškom građevinskom svijetu, kaže da sa tim nema problema jer je pametnija, ali i ljepša od njih.

Budućim poduzetnicima savjetuje da u poslu trebaju biti umjereni i trebaju znati kolike su  im mogućnosti, ne smiju se precijeniti.

Jedini muškarac kojeg je Business Cafe je večeras ugostio bio je Nihad Salkić, direktor IT kompanije Orka d.o.o. Sarajevo.  Rekao je kako je pri osnivanju kompanije prvo znao šta zapravo ne želi.

"Ono što sam sigurno znao bilo je da ću osnovati informatičku firmu  jer sam to znao raditi. Nakon trinaest godina koliko je trajalo filtriranje, korekcija vizije i misije došli smo u stanje u koje sam mislio da nikada nećemo doći ali mi je sada zapravo drago da je sve ispalo tako", rekao je Salkić.

Kompanija Orka bavi se razvojem i implementacijom softverskog rješenja OWIS, sistema za upravljanje poslovnim procesima.

Salkić je rekao da je za uspjeh u poslu presudno da se nađe problem koji će se riješiti, i kada kroz to uspijete ljudima objasniti da imate rješenje za određeni problem vi ste već na pola puta do uspjeha. Nisu ideje te koje vam daju polet, dobra ideja vam ne garantuje uspjeh a loša ideja ne garantuje propast, poručio je Salkić budućim poduzetnicima, I dodao kako trebate krenuti i tržište će vam reći da li je to pravi put kojim idete, treba inovirati svakodnevno i pronalaziti rješenja.

Svoje radno iskustvo je kaže gradio tako što je jedan dio dana provodio u odijelu a drugi dio u podrumu svoje kuće gdje je zapravo i stvarao ono što danas ima.

"Ako imate neki proizvod koji je dobar on je dobar globalno i to vas profilira dalje u posao. Naša strategija djelovanja je gerila strategija, kojom smo mi sebi htjeli da dokažemo da je to što mi radimo dobro i da prolazi na tržištu. Od samog početaka do danas možemo reći da se taj naš pristup pokazao ispravnim jer smo svoje poslovne ideje prezentirali širom svijeta", kaže Salkić.

Kompanija Orka od 2013.godine ima i svoj ured u Danskoj.

Da je potrebno biti ustrajan u onome što želite raditi i uspjeti u tome složila se i Samka Kovačević, vlasnica  modnog studia NIT.

Nakon što je napustila studi prava, jer je shvatila da ne želi biti pravnica, slijedila je svoju strast prema dizajnu i danas vidi uspješan modni studio.

"Radim ono što volim i uživam u svom poslu što sigurno doprinosi uspjehu koji naš studio ima. Ja sam u vlastiti biznis krenula sa 49 godina što je jasan pokazatelj da nikada nije kasno da krenete da se bavite onim što volite, još ako vam to pokriva životne troškove onda je to to", kaže Kovačević.

Iz iskustva uspješnih poduzetnika svi prisutni mogli su naučiti na koji način se pripremiti na izazove koje donosi poslovno tržište. 

Foto: Akta.ba

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti