Centralna banka BiH: Unapređenje kapaciteta kroz partnerske odnose

05.08.2015. 14:01 / Izvor: Glas Srpske
Centralna banka BiH: Unapređenje kapaciteta kroz partnerske odnose

Centralna banka (CB) BiH dugogodišnjom saradnjom sa drugim centralnim bankama, pogotovo iz zemalja regiona, nastavila je jačanje institucionalnih kapaciteta i kadrovskih resursa.

Centralna banka (CB) BiH dugogodišnjom saradnjom sa drugim centralnim bankama, pogotovo iz zemalja regiona, nastavila je jačanje institucionalnih kapaciteta i kadrovskih resursa.

Protokol o saradnji sa Narodnom bankom Srbije potpisan je 2008. godine. Tim dokumentom je uspostavljen odnos poslovne saradnje u vidu studijskih posjeta, seminara, radionica, stručnih projekata i drugih aktivnosti. CB BiH je iz Beograda posjetilo 39 službenika, a Narodnu banku Srbije 45 službenika CB BiH. Na istim osnovama uspostavljena je saradnja i sa Centralnom bankom Crne Gore sa kojom je protokol o saradnji potpisan 2010. godine. Iako zvanično nije potpisan protokol uz pomoć uspostavljenih kontakata sa rukovodiocima sektora i odjeljenja, redovne studijske posjete se obavljaju i Hrvatskoj narodnoj banci.

"Cilj studijskih posjeta je da službenici razmijene znanje, iskustva i ideje i da steknu uvid u praktične modele koje primjenjuju ili će primjenjivati u obavljanju zadataka. Protokoli o poslovnoj saradnji omogućavaju centralnim bankama da postanu partnerske institucije i da uspostave mrežu kontakata koji će objema stranama ubrzati poslovne procese. Službenicima je najkorisniji praktični rad i uvid u poslovne procese drugih, po organizaciji i strukturi, sličnih bankarskih institucija", kažu u CB BiH.

Osim sa bankama u regionu tehnička saradnja je ostvarena i sa njemačkom Bundesbankom i Narodnom bankom Češke koje su imale glavnu ulogu u unapređenju sistema i procedura Odjeljenja za ljudske resurse CB.

"Polugodišnji projekat je rezultirao unapređenim procesima iz oblasti edukacije službenika i zapošljavanja. Koliko je značajna ovakva saradnja govori podatak da je isti projekat sa istim ciljem implementiran godinu kasnije u Narodnoj banci Srbije", istakli su u CB BiH.

U toku je projekat na osnovu sporazuma sa Državnim sekretarijatom Švajcarske za ekonomske poslove iz 2014. godine. Ovaj projekat je omogućio posjete vrhunskih eksperata iz Istraživačkog instituta Švajcarske kako bi održali radionice za službenike CB BiH. Omogućeno je i prisustvo službenika CB konferencijama u Švajcarskoj.

"Radionice u trajanju od sedam do 14 dana, koje su prošle i ove godine održali eminentni profesori iz oblasti ekonomije su ocijenjene kao zahtjevne, obimne, ali do sada najkvalitetnije i najkorisnije za službenike. Značajan doprinos projekta je mogućnost posjete naših službenika Švajcarskoj u trajanju od šest mjeseci u okviru studijskih programa. Pravo na učešće dobijaju službenici čije prijedloge za istraživačke radove iz oblasti ekonomije organizator ocijeni najkorisnijim. Ti službenici uz mentora u Švajcarskoj dovršavaju specijalističke i istraživačke radove, koji im mogu poslužiti kao osnov za pisanje magistarske ili doktorske teze, te predstavljaju korisnu referencu za objavljivanje u naučnim časopisima", ističu u CB.

Odlična saradnja zabilježena je i sa finansijskim institucijama EU. U 2011. fokus je bio na tehničkoj saradnji sa Evropskom centralnom bankom (ECB) i partnerskim centralnim bankama Evrosistema. CB BiH i ECB su završile jednoipogodišnji program tehničke saradnje u čiju realizaciju je bilo uključeno sedam centralnih banaka Evrosistema - Njemačke, Grčke, Španije, Italije, Holandije, Austrije i Slovenije, te eksperti centralnih banaka Bugarske i Rumunije.

"Projektom su bili obuhvaćeni statistika, ekonomsko modeliranje, finansijska stabilnost, harmonizacija legislative sa EU, koordinacija procesa evropskih integracija i informaciona  tehnologija. EU je taj projekat, koji je i finansirala, ocijenila kao svoj najambiciozniji i najuspješniji projekat do sada realizovan u BiH i ocijenila ga sa 5A koja predstavlja najvišu moguću ocjenu u evaluaciji", istakli su u CB.

U 2013. godini finalizovan je projektni zadatak Statistika finansijskih računa u okviru sektorskog projekta podrške EU statističkim institucijama u BiH u sklopu reforme javne uprave i nastavljene su aktivnosti iz pretpristupne pomoći EU (IPA) u oblasti statistike. Na osnovu memoranduma između CB i GIZ-a sproveden je program tehničke saradnje uz finansijsku podršku Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke čiji je cilj bilo jačanje kapaciteta CB BiH kroz unapređenje procesa priprema za pristup Evropskom sistemu centralnih banaka i harmonizacije sa standardima koji se primjenjuju u EU.

"Ostvareno je i unapređenje kapaciteta kroz savjetodavnu pomoć i obuku osoblja u oblastima - upravljanje rizicima, statistika, upravljanje gotovinom i IT. Projekat je osigurao kontinuirano uvođenje EU standarda i nastavak aktivnosti započetih u okviru prethodnih projekata sa ECB", istakli su u CB BiH.

Konferencije

CB BiH je imala uspješnu saradnju i sa St. Antony's Collage Oxford sa kojim je u maju ove godine završila realizaciju trogodišnje tehničke saradnje tokom koje su održane dvije konferencije iz ekonomske oblasti u Sarajevu. Gosti konferencija bili su, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH, ministri finansija, guverneri centralnih banaka i druge eminentne domaće i strane zvanice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti