Cormack: Nadam se da će svi raditi na doprinosu napretku i slobodi u BiH

07.07.2017. 10:17 / Izvor: Fena
Cormack: Nadam se da će svi raditi na doprinosu napretku i slobodi u BiH
OTVORI GALERIJU

Prijem povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, u Ambasadi SAD-a u Sarajevu upriličen je prijem

Povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, u Ambasadi SAD-a u Sarajevu upriličen je prijem za predstavnike političkog, javnog i kulturnog života, te diplomatskog kora. 

Između ostalih, svečanosti prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović te mnogobrojni ministri i diplomate.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack se zahvalila učenicima Gimnazije Obala na, kako je kazala, predivnim izvedbama himni BiH i SAD-a.

"U BiH sam već dvije i pol godine i kao što znate, ovdje postoje brojni izazovi. Tako smo ove godine uloživši puno napora i svjesni toga da je još puno toga pred nama, odlučili da organizujemo dobru zabavu u duhu dobrih, starih vremena. Zato smo priredili vašar u američkom country stilu, sa svim onim što je potrebno za sticanje izvornog američkog iskustva", istakla je Cormack.

Kako je navela, značaj ove vrste događaja je da okuplja ljude iz svih sfera života sasvim odbacujući podjele koje prečesto postoje u društvu.

"Od hrabrih mladih ljudi do penzionera, od lidera u vlasti do opozicije, od poduzetnika do akademika, od novinara do muzičara. Svi vi koji ste ovdje večeras imate nešto zajedničko: budućnost BiH", naglasila je.

"Značaj ove vrste događaja je da okuplja ljude iz svih sfera života, sasvim odbacujući podjele koje prečesto postoje u društvu ljudi", kazala je američka ambasadorica.

Citirala je riječi bivšeg američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera koji je kazao da "sloboda živi u srcima, djelima, duhu ljudi. I zato se mora svakodnevno zasluživati i osvježavati - u suprotnom će, kao cvijet otrgnut od korijena, uvenuti i umrijeti".

Stoga je izrazila nadu da će svi u BiH u narednoj godini svakodnevno mnogo raditi kako bi doprinijeli slobodi i napretku u našoj zemlji.

Ove godine Dan nezavisnosti u Ambasadi SAD-a obilježen je nešto drugačije te je tako prijem bio u duhu tipičnog američkog seoskog vašara. Gosti su mogli pogledati izložbu oldtajmera, slikati se u "porodičnoj galeriji portreta" ili oprobati se u frizbiju, američkom fudbalu i nekim drugim zabavnim igrama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti