Crnadak: U BiH postoji saglasnost samo za MAP

29.08.2017. 08:16 / Izvor: SRNA
Crnadak: U BiH postoji saglasnost samo za MAP

Iz Fonda PIO preciziraju da se ukupan mjesečni iznos za sve korisnike, u zavisnosti od prosječne plate i broja osiguranika, kreće od 79.000 do 109.000 KM.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da u BiH postoji saglasnost samo za MAP i ni za šta drugo kada je riječ o NATO-u.

"U ovom trenutku nema nikoga ko institucionalno osporava MAP i samo je pitanje kada ćemo do njega da dođemo", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da se ovih dana ponovo nepotrebno pojavilo pitanje pristupanja BiH NATO-u i da nema potrebe da "oni koji su donosili odgovarajuće odluke prije sedam-osam godina na ovaj način pokušavaju da speru odgovornost".

Crnadak je naveo da je Nebojša Radmanović, koji je visoki funkcioner SNSD-a, kao član Predsjedništva BiH pisao pismo NATO-u u kojem je traženo da se što prije dođe do punopravnog članstva BiH i da je to urađeno u najtežem mogućem trenutku po Srbiju.

On tvrdi da PDP tada nije učestvovao u tome, jer je u februaru 2009. godine donio odluku da napusti koaliciju sa SNSD-om.

"Najava referenduma u Republici Srpskoj pogrešna je i samo bi donijela nove konfrontacije i radikalizaciju političkih prilika", smatra Crnadak.

Govoreći o novim zahtjevima Ministarstva odbrane BiH Ustavnom sudu BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine na teritoriji Republike Srpske, Crnadak je rekao da oni ne mogu da budu rješavani po principu slučaja "Veliki Žep" kod Han Pijeska, niti taj predmet može biti korišten kao primjer, jer to nisu uporedive stvari.

On je apelovao da konačno bude usvojen sporazum o transportnoj zajednici, nakon što je Vlada Republike Srpske poništila svoja dva zahtjeva i najavila da postoje uslovi da to bude završeno u septembru.

Prema njegovim riječima, ostalo je da bude dogovoreno između tri resorna ministra u vladama Republike Srpske i Federacije BiH, te Savjetu ministara o unutrašnjem koordinisanju u sprovođenju tog sporazuma.

On naglašava da do kraja godine mora da bude završen i posao u vezi sa Upitnikom Evropske komisije.

Crnadak je naveo da nije sporno da postoji potencijalna opasnost od terorizma u BiH, ali da ona nije takve vrste da BiH bude izdvojena kao jedina zemlja u Evropi koja je utočište za teroriste.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti